SSSR motori krivi za eksploziju rakete?

Tanjug
SSSR motori krivi za eksploziju rakete?

Vašington - Američku raketu koja je eksplodirala u utorak, nedugo po lansiranju, pokretala su dva raketna motora proizvedena još u doba Sovjetskog saveza.

Raketni motori iz vremena SSSR-a su kasnije obnavljani, otkrili su stručnjaci iz te oblasti.

Motori AJ-26 ukrajinske proizvodnje su se proizvodili još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a privatna kompanija "Aerodžet Roketdajn" iz Sakramenta u Kaliforniji je posjedovala zalihu tih motora i obnavljala ih za potrebe privatne korporacije "Orbital Sajensiz", prenijela je agencija AFP.

Ta korporacija je u utorak lansirala sa komercijalnog lansirnog centra u Virdžiniji raketu "Antares 130", koja je samo nekoliko sekundi kasnije eksplodirala i tako uništila zalihe i opremu koji je trebalo da budu isporučeni na Međunarodnu svemirsku stanicu.

U toj eksploziji niko nije povređen, ali svjedoci navode da su se zatresle zgrade u prečniku od nekoliko kilometara.

Na sajtu kompanije "Orbital" navode da je raketni motor AJ-26 "komercijalni derivat motora koji je prvobitno bio namijenjen za pogon ruske rakete, koja je trebalo da odvede kosmonaute na Mjesec".

Ta kompanija je 2010. saopštila da će pomenute motore koristiti u svojoj raketi Taurus II zato što oni "ostvaruju veoma visoke performanse u laganom, kompaktnom pakovanju".

Sovjetski savez je tokom 10 godina uložio 1,3 milijardi dolara u razvoj tih motora i proizvodnju više od 200 primjeraka, saopštio je "Orbital".

Analitičar Marko Kaseres je za AFP rekao da je AJ-26 "moćni motor" koji je dizajniran da transportuje ljude na Mjesec, ali do toga nikad nije došlo. "Oni su još šezdesetih imali problema sa tim motorom i na kraju su prestali da ga proizvode", dodao je on.

Kompanija "Aerodžet" je 1993. počela da radi na modifikaciji dizajna kako bi motor bio pogodan za komercijalno lansiranje raketa. Motori su zatim testirani u postrojenju "Stenis" agencije NASA.

Tokom testiranja je u maju 1993. jedan takav motor eksplodirao, ali su zasad zvaničnici odbili da povežu taj incident sa onim koji se dogodio u utorak uveče..

U kompaniji "Orbital Sajenzis" su pokrenuli istragu kako bi utvrdili uzrok eksplozije rakete, ali zasad nisu objavili nikakve zaključke o tome.

Ovo je bio prvi katastrofalni kvar na raketama otkad su 2010. privatne kompanije počele da snabdijevaju Međunarodnu svemirsku stanicu.

Istovremeno, Ruska svemirska agencija u srijedu je lansirala sopstvenu raketu za dopremanje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu. Raketa sa, između ostalog, tri tone hrane za astronaute, uspješno je stigla na odredište šest sati po lansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana