Služba bezbjednosti Ukrajine privela sveštenika crkve povezane s Kremljom zbog prodaje oružja

Tanjug
Foto: X

KIJEV- Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) i pripadnici policije priveli su u Hersonu sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije koji se sumnjiči da je prodavao rusko oružje i municiju, saopštila je SBU.

Osumnjičeni, sveštenik crkve u Hersonskoj oblasti, prodavao je oružje koje su ruske snage ostavile nakon što su potisnuti u ukrajinskoj ofanzivi prošle jeseni, navodi se u saopštenju, prenosi Kijev independent.

Sveštenik je navodno skrivao oružje u dva skrovišta, od kojih se jedno nalazilo na gradilištu nove crkve Moskovske patrijaršije u Hersonu.

Prema SBU, osumnjičeni je priveden dok je pokušavao da proda dva prenosna PVO sistema Igla i municiju za protivtenkovske bacače granata RPG-7.

Sveštenik je takođe posedovao mitraljez, jurišnu pušku kalašnjikov, tri ručne bombe F-1 i 7.000 metaka za malokalibarsko oružje.

Oružje je poslato na ispitivanje i kasnije će biti predato ukrajinskoj vojsci, saopštila je SBU.

Osumnjičeni je navodno tražio potencijalne kupce preko svojih veza, među kojima su i kriminalni krugovi.

Služba bezbjednosti je navela da bi nastavak prodaje oružja „otežao unutrašnju situaciju u Hersonum u vezi sa provokacijama ruskih specijalnih službi“.

Svešteniku prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije je podređena Ruskoj crkvi, za razliku od autokefalne pravoslavne crkve Ukrajine.

Ukrajina već duže vrijeme optužuje predstavnike Moskovske patrijaršije u Ukrajini da služe kao propagandna ruka Kremlja.

Neki duhovnici su takođe osuđeni za direktnu pomoć ruskim trupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana