Skandalozni stavovi ambasadora SAD u Njemačkoj: Amerikanci ruše Evropsku uniju

Agencije
Skandalozni stavovi ambasadora SAD u Njemačkoj: Amerikanci ruše Evropsku uniju

Berlin - Novi američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel već je drugi put izazvao skandal otkako je stupio na dužnost prije manje od mjesec izjavama koje su mnogi u Njemačkoj shvatili kao zadiranje u unutrašnju politiku te zemlje.

Posljednje izjave Grenela mogu se shvatiti i kao pozivanje na smjenu kancelarke Angele Merkel i podršku njemačkim i evropskim nacionalistima i populistima, što bi moglo da destabilizuje samu Evropsku uniju, prenose agencije.

Grenel je prvo 13. maja praktično naredio njemačkim firmama da “odmah smanje” operacije u Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a zatim je u ponedjeljak u intervjuu za britansku verziju krajnje desnog portala “Brajtbart” izjavio da “apsolutno želi da ojača konzervativne snage u Evropi i njihove vođe”.

Kako je navedeno, pri tome je jasno da nije mislio na Merkelovu, iako ona dolazi iz Hišćansko-demokratske stranke, a njegovi komentari mogu se protumačiti i kao implicitna podrška glavnoj opozicionoj i trećoj najjačoj stranki u Bundestagu - Alternativi za Njemačku (AfD).

Osim toga njegov komentar da je “Tramp osnažio ljude da kažu da neće dopustiti političkoj klasi da odlučuje ko će pobijediti i ko se može takmičiti na izborima” prilično je očigledna aluzija na političku krizu u vezi sa formiranjem populističke vlade u Italiji na koju je predsjednik uložio veto, iako je u međuvremenu vlada ipak formirana.

Američki ambasador opisao je konzervativce koje on i “tiha većina” u Evropi podržavaju kao one koji imaju “konzistentno konzervativnu politiku o migraciji, poreskim rezovima i smanjenju regulative i birokratije”, a da nijednom riječju nije kritikovao porast krajnje desnih i populističkih stranaka širom Evrope.

Štaviše, Grenel je ovim protivrječio sam sebi, s obzirom na to da je u ranijim intervjuima sebe opisao kao “velikog fana Merkelove”, naglašavajući njene impresivne ekonomske rezultate, ali o pitanju migracione politike očigledno je da Merkelova i Grenel, odnosno konzervativci koje on želi da “ojača”, stoje na dijametralno suprotnim stranama.

Među njima je Grenel posebno istakao austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, kojeg je opisao kao “rok zvijezdu”, a sebe kao njegovog “velikog fana”.

Grenel je, nakon što je dobio brojne kritike na društvenim mrežama i u medijima, uključujući reakcije istaknutih njemačkih zvaničnika poput ministra spoljnih poslova Hajka Masa, na “Tviteru” pokušao da se ogradi od tumačenja svojih izjava, rekavši da mu se “stavljaju riječi u usta”.

Zamjenik urednika njemačkog magazina “Špigl” Mateo fon Ror ocijenio je da je Grenel “jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoju poziciju da bi promovisao političke promjene u zemlji domaćinu (i ostatku Evrope).

Indedž.hr navodi da je u kontekstu sve veće zategnutosti u evropsko-američkim odnosima, koji ionako nisu na zavidnom nivou otkako je Tramp postao predsjednik, retorika njegovog ambasadora samo produbljuje sumnje da Tramp ne teži saradnji, već konfrontaciji sa Evropom, navodno u ime američkih nacionalnih interesa.

Agitatori

Prije Ričarda Grenela na agitovanje protiv evropskog establišmenta i za evroskeptične populiste i nacionaliste zalagao se i bivši Trampov politički strateg Stiven Benon.

Njega su neki nazivali “Trampovim mozgom” prije nego što ga je Tramp zbog nedovoljne lojalnosti protjerao iz Bijele kuće.

Kraj Evrope

Članice Evropske unije još nisu postigle dogovor o reformi sistema za azil, iako rok za ovaj dogovor ističe krajem juna. Belgijski ministar za migracije Teo Franken iznio je sumornu prognozu, rekavši da će doći “kraj Evrope” ukoliko ne bude riješen priliv migranata i da Evropa nikada neće izaći iz ove krize. Njegov holandski kolega Mark Harbers izjavio je da pojedine države članice EU i dalje razmatraju posljednje prijedloge ovog dogovora, prenosi AP. Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Stefan Majer je rekao da u prijedlozima “i dalje ima značajnih slabosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana