Sjeverna Koreja ima 5.000 tona hemijskog oružja

Agencije
Sjeverna Koreja ima 5.000 tona hemijskog oružja

Seul - Južnokorejski eksperti saopštili su da Sjeverna Koreja ima 5.000 tona hemijskog oružja, uključujući otrov koji je korišćen za ubistvo polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Malezijska policija saopštila je u petak da su tragovi jakog smrtonosnog nervnog agensa VX, koji su Ujedinjene nacije stavile na listu oružja za masovno uništenje, otkriveni u uzorcima sa lica i očiju Kim Jong Nama, koji je otrovan na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara.

- Vjeruje se da Sjeverna Koreja ima velike zalihe agensa VX, koji se lako može proizvesti uz male troškove - kaže vojni analitičar Li Il Vu. Dodao je da se VX može proizvoditi u malim laboratorijama koje izrađuju pesticide.

Vojni analitičar Džozef S. Bermudez kaže da Sjeverna Koreja "proizvodi i posjeduje sposobnost da efikasno koristi na Korejskom poluostrvu značajne količine i varijante hemijskog oružja" i da vjerovatno ima čak 150 hemijskih bojevih glava za balističke rakete.
Pjongjang negira tvrdnje da posjeduje hemijsko oružje.

Malezijska policija istražuje kako je opasna hemikalija ušla u zemlju. Načelnik malezijske nacionalne policije Kalid Abu Bakar rekao je da će vlasti dekontaminirati aerodrom na kojem je Kim Jong Nam ubijen i dodao da je jednoj od dvije žene koje su osumnjičene da su ga napale pozlilo.

Policija je ranije saopštila da se vjeruje da su Kim Jong Nama napale dvije žene, jedna Indonežanka i jedna Vijetnamka, nanijevši mu rukama tečnost na lice, nakon čega su oprale ruke. Policija traga za još sedam Sjevernokorejaca, od kojih je četvoro, kako se vjeruje, pobjeglo za Pjongjang.
Južnokorejski zvaničnici tvrde da je vjerovatno sjevernokorejski lider naložio ubistvo svog polubrata. Pjongjang je bezuspješno pokušavao da spriječi autopsiju tijela Kim Jon Nama.

Nisu potpisali konvenciju

Sjeverna Koreja nije potpisala globalnu konvenciju o hemijskom oružju koja zabranjuje proizvodnju, stvaranje zaliha i korišćenje hemijskog oružja, koji je potpisalo više od 160 zemalja i koji je stupio na snagu 1997. godine.

Inicijativa za nuklearnu prijetnju sa sjedištem u Vašingtonu  zaključila je 2015. da se Sjeverna Koreja smatra jednim od najvećih svjetskih proizvođača hemijskog oružja, u čemu je treća po redu, iza SAD i Rusije.

******

VX, jedno od najsmrtonosnijih hemijskih oružja koje je stvorio čovjek

- samo 10 miligrama ili jedna jedina kap može da ubije za nekoliko minuta

- bez ukusa i mirisa, tako da osoba koja mu je izložena toga nije ni svjesna

- simptomi poslije kontakta sa VX u obliku isparenja pojavljuju se poslije nekoliko sekundi i traju do 18 sati

- po teksturi podsjeća na mašinsko ulje, prvi put proizveden u Velikoj Britaniji 1950-ih godina

- može da izazove grčeve i trzaje tijela, gubitak svijesti, paralizu i gušenje u roku od svega nekoliko minuta

- vjeruje se da je korišćen tokom iransko-iračkog rata 1980-ih

- 2015. u tragovi VX i sarina nađeni na vojnoj istraživačkoj lokaciji u Siriji

- VX mnogo jači od sarina i drugih nervnih agenasa jer se duže zadržava na koži

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana