SIPRI: Prihodi od prodaje oružja najvećih svjetskih kompanija pali za 3,5 posto

Tanjug
Foto: Iran Press

STOKHOLM - Prihodi od prodaje oružja i vojnih usluga 100 najvećih svjetskih kompanija pali su za 3,5 posto u 2022. u odnosu na 2021. godinu i iznosili su 597 milijardi dolara, uprkos naglom povećanju potražnje, pokazuju danas objavljeni podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Kako napominju iz instituta SIPRI, uprkos novim narudžbama, mnoge američke i evropske kompanije za proizvodnju oružja nisu bile u mogućnosti da značajno povećaju proizvodne kapacitete zbog nedostatka radne snage, rastućih troškova i prekida u lancu snabdijevanja, koji su pogoršani sukobom u Ukrajini.

Pored toga, zemlje su poslale nove narudžbe krajem godine, a vremenski razmak između narudžbi i proizvodnje znači da rastuća potražnja nije uticala na zaradu ovih kompanija u 2022. godini, dodaje se.

"Mnoge kompanije za proizvodnju oružja naišle su na prepreke u prilagođavanju proizvodnje za ratove visokog intenziteta. Međutim, potpisani su novi ugovori, najviše za municiju, što bi moglo da znači da će biti većeg prihoda 2023. godine, a i nakon toga", rekla je jedan od direktora u SIPRI, Lusi Bero-Sudro.

Kako institut napominje, pad globalnih prihoda od oružja u 2022. je uglavnom uzrokovan ukupnim padom prodaje oružja kompanijama u Sjedinjenim Državama i Rusiji.

Prihodi od oružja 42 američke kompanije koje su u vodećih 100 u svijetu, pali su za 7,9 posto - na 302 milijarde dolara u 2022.

Prihodi su činili 51 posto ukupnog prihoda od oružja u vodećih 100 kompanija.

Od 42 američke kompanije, 32 su zabilježile pad godišnjeg prihoda od oružja, najčešće navodeći tekuće probleme u lancu snabdijevanja i nedostatku radne snage uslijed pandemije kovida.

Za razliku od glavnih američkih i evropskih dobavljača, kompanije u Aziji i Okeaniji i na Bliskom istoku su zabilježile značajan rast prihoda od oružja u 2022. godini, demonstrirajući sposobnost da odgovore na povećanu potražnju u kraćem vremenskom periodu.

Ovo se posebno odnosilo na zemlje kao što su Izrael i Južna Koreja, i one u kojima kompanije imaju tendenciju da se oslanjaju na kratke lance snabdjevanja.

Prihodi od oružja 22 kompanije iz Azije i Okeanije, koje su navedene na rang listi, porasli su za 3,1 odsto i dostigli 134 milijarde dolara u 2022. godini. 

Ovo je bila druga godina zaredom u kojoj su prihodi od 100 najvećih kompanija oružja za Aziju i Okeaniju bili veći od evropskih.

Prihodi od oružja u 26 kompanija sjedištem u Evropi porasli su za 0,9 odsto i dostigli 121 milijardu dolara u 2022. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana