Šenborn: Na Blajburgu neće biti mise

Srna
Šenborn: Na Blajburgu neće biti mise

Beč - Misa na Blajburgu neće biti služena, potvrdila je Austrijska biskupska konferencija, koja napominje da austrijsko javno mnjenje skup na Blajburgu doživljava kao fašistički.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije Kristof Šenborn navodi da je za Hrvate skup u Blajburgu - “istorija predaka”.

On je, zbog toga, predložio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da nastave razgovor uz komisiju istoričara, prenose hrvatski elektronski mediji i portali.

“U Austriji se navodi da je riječ o fašističkom okupljanju, a u Hrvatskoj je to - žistorija predakaž. Ja bih preporučio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Saboru da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu istoriju”, poručio je Šenborn.

On je podsjetio da je Biskupija u Austriji nadležna za održavanje mise na Blajburgu i da je odluka bila negativna.

Šenborn precizirao da austrijska crkva ne može zabraniti ljudima da dođu na Blajburg, te da se zabrana odnosi samo na misu.

Katolička crkva u Koruškoj nije prihvatila da i ove godine na Blajburgu bude služena misa za ustaše, domobrane i druge saradnike nacističke Njemačke, među kojima su i pripadnici “Handžar divizije”.

Austrijske vlasti ocjenjuju da se komemoracija na Blajburgu odavno pretvorila u neonacistički skup, pa su pooštrile kazne sa ustaške simbole i poistovjetile taj pokret sa teoristima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana