Savčenkovoj 22 godine robije zbog ubistva novinara

Agencije
Savčenkovoj 22 godine robije zbog ubistva novinara

Donjeck - Sud u Rusiji proglasio je juče ukrajinskog pilota Nađu Savčenko krivom zbog umiješanosti u ubistvo dva ruska novinara na istoku Ukrajine i osudio je na 22 godine zatvora.

Kako je rečeno na suđenju, "sud nema sumnje da je Savčenkova kriva po svim tačkama optužnice". Tužioci su rekli da je bila vođena "političkom mržnjom".

Savčenkova je negirala sve optužbe, a kada je presuda pročitana, počela je da pjeva ukrajinsku himnu.

Savčenkova (34) se borila na strani ukrajinskih dobrovoljaca protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gdje je i zarobljena u junu 2014. godine. Ruske vlasti kažu da je Savčenkova davala koordinate za minobacački napad u kojem su poginula dva novinara i nekoliko civila. Ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin poginuli su 17. juna 2014. godine tokom granatiranja Luganska.

Savčenkova je terećena za ubistvo, pokušaj ubistva i nezakonito prelaženje graničnog prelaza. Ona je negirala sve tačke optužnice i rekla da ne priznaje ruski sud.

Suđenje Savčenkovoj je počelo 22. septembra u južnoj Rusiji, a rusko tužilaštvo tražilo je da bude osuđena na 23 godine zatvora. Ona je u ruskom pritvoru godinu i osam mjeseci. Nekoliko puta je započinjala, pa prekidala štrajk glađu u pritvoru, a tokom jednog ročišta sudskom vijeću je pokazala srednji prst.

Ruski istražitelji tvrde da se Savčenkova pridružila Ajdar militantnom bataljonu i da je u junu 2014. godine sprovela tajnu operaciju bombardovanja regiona Lugansk kada su poginula dvojica novinara.

Ukrajinska vlada je protestovala protiv njenog hapšenja, a SAD i EU su pozvale Moskvu da odmah oslobodi Savčenkovu.

Tako su tri dobitnika Nobelove nagrade zatražila od EU da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi Nađu Savčenko.

Osim njih to je tražila i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Federika Mogerini. Odnosi Rusije i Ukrajine žestoko su pogoršani od početka sukoba na istoku Ukrajine 2014. godine. Moskva je aneksirala Krimsko poluostrvo nakon referenduma i optužena je da podržava proruske pobunjenike.

Pismo Mišel Obami

Supruga ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka uputila je apel prvoj dami Amerike Mišel Obama da se pridruži međunarodnoj kampanji za oslobođenje Nađe Savčenko.

"Draga Mišel, nadam se da će Vaš glas, kao podrška međunarodnoj kampanji za oslobođenje Savčenkove, pomoći da se Nađa vrati kući. Savčenkova se borila rame uz rame sa američkom vojskom i rizikovala svoj život da bi bila obnovljena demokratija i red u Iraku - navela je Marina Porošenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana