SAD: Od sada nijedna zemlja nije imuna na ograničenja izvoza

Srna
SAD: Od sada nijedna zemlja nije imuna na ograničenja izvoza

VAŠINGTON - Ograničenje cijena ruske nafte, koju su uvele SAD i njeni partneri, u praksi znači preoblikovanje osnovnih principa slobodnog tržišta, saopšteno je iz ruske Ambasade u SAD.

”Primjetili smo arogantne tvrdnje američke administracije u vezi sa sporazumom sa njenim partnerima o ozloglašenom ograničenju cijena ruske nafte”, navode iz Ambasade.

U saopštenju se dodaje da stratezi u Vašingtonu, krijući se iza plemenitih parola o energetskoj bezbjednosti za zemlje u razvoju, ćute na činjenicu da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proističe iz njihovog nepromišljenog đelovanja, koje se prije svega odnosi na uvođenje sankcija Rusiji i zabranu uvoza ruskih energenata.

“Kolektivni Zapad pokušava da riješi probleme koja je sam naglo stvorio. U stvari, svjedoci smo preoblikovanja osnovnih principa slobodnih tržišta”, navodi se u saopštenju i dodaje da će ovakvi koraci neizbježno dovesti do povećanja neizvjesnosti i nametanja većih troškova za potrošače sirovina.

Iz ruske Ambasade ukazuju da od sada nijedna zemlja nije imuna na uvođenje raznih “ograničenja” na njen izvoz, uvedenih iz političkih razloga.

“Bez obzira na trenutna koketiranja sa opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena”, zaključuje se u saopštenju ruske Ambasade, prenosi TASS.

Članice Grupe sedam /G7/ i Australija saopštile su da su se saglasile da postave gornju granicu cijene ruske nafte na nivou od 60 dolara po barelu.

Odluka treba da stupi na snagu 5. decembra ili vrlo brzo nakon toga.

Slična odluka u vezi sa ruskim naftnim derivatima stupa na snagu 5. februara 2023. Maksimalne cijene biće naknadno objavljene posebno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da Moskva neće plaćati za tuđi prosperitet i izvoziti svoje energetske resurse onima koji im nameću ograničenja cijena.

Praksu ograničavanja cijena nazvao je “kartaroškim trikom” i “flagrantnom ucjenom”.

Osim toga, u svom govoru tokom Ruske energetske neđelje, Putin je upozorio da ograničenje cijena nafte predstavlja rizik od postavljanja gornje granice cijena u drugim sektorima, što je štetno za globalnu tržišnu ekonomiju i blagostanje milijardi ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana