SAD uništile sedam radara na teritoriji po kontrolom Huta

Tanjug
SAD uništile sedam radara na teritoriji po kontrolom Huta

VAŠINGTON- Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) saopštila je danas da je uništeno sedam radara na teritoriji pod kontrolom militantne grupe Huti u Jemenu, kao i jedan dron i dva pomorska drona kamikaze u Crvenom moru.

-Ovi radari omogućavaju Hutima da gađaju pomorska plovila i ugrožavaju trgovačke brodove - navedeno je u saopštenju CENTCOMA-a.

Dodaje se da militantna grupa Huti "cilja i ugrožava živote" građana zemalja koje nemaju veze sa konfliktom u Gazi, iako tvrdi da navodno djeluje u ime Palestinaca.

-Prijetnja međunarodnoj trgovini koju izazivaju Huti zapravo otežava pružanje preko potrebne pomoći narodu Jemena, kao i Gaze - ističe se u saopštenju.

Filipinski mornar sa liberijskog broda "Tutor" i dalje se vodi kao nestao nakon što je u srijedu taj brod napadnut pomorskim dronom kamikazom, što je izazvalo požar, navodi američka vojska.

Dodaje se da je u subotu spasena i posada teretnog broda "M/V Verbena", koji su Huti pogodili sa dvije rakete u četvrtak u Adenskom zalivu.

Huti su od novembra izvršili više od 50 napada na brodove, u kojima su poginula trojica mornara, zauzeli jedno plovilo, a jedno potopili, prema podacima pomorske administracije SAD.

Huti navode da je u američkom bombardovanju položaja te grupe od januara ubijeno najmanje 16, a ranjene 42 osobe.

Napadi militantne grupe Huti u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru prošle godine i poremetili su globalnu trgovinu, a ta grupa je saopštila da napade izvodi u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

Mnoge velike brodske kompanije zbog napada Huta izbjegavaju Crveno more i šalju brodove koji plove između Azije i Evrope na mnogo dužu rutu oko južne Afrike, što je dovelo do porasta troškova transporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana