SAD: Sukobi policije i građana zbog smrti Afroamerikanca

Srna
SAD: Sukobi policije i građana zbog smrti Afroamerikanca

MINEAPOLIS - Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u ponedeljak za vrijeme policijskog privođenja u tom gradu.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: "Ne mogu da dišem" i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš", prenosi Glas Amerike.

Tokom protestne šetnje do policijske stanice njih nekoliko oštetilo je prozore na toj zgradi, ispisivalo grafite i oštetilo jedno patrolno vozilo, zbog čega je policija, u opremi za razbijanje demonstracija, upotrebila suzavac, objavio je Javni radio Minesote.

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umješana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac bijelac kako kleči osumnjičenom crncu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji dio patrolnog vozila.

Posvjedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je prenio da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koljeno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čovječe", zabilježeno je na snimku, navodi AP.

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Smrt čovjeka, koji je preminuo posle policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Gradonačelnik Minepolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana