SAD se povlače iz Uneska

Tanjug
SAD se povlače iz Uneska

Vašington, Pariz - Američki Stejt department saopštio je danas da se SAD od 31. decembra povlače iz Uneska, a iz agencije UN za kulturu i obrazovanje izraženo je "duboko žaljenje" povodom te odluke, prenosi Rojters.

"Odluku nije bilo lako donijeti i ona odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u Unesku, potrebe za reformisanjem iz osnova ove organizacije i stalne pristrasnosti u Unesku usmjerene protiv Izraela", navedeno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju stoji i da će SAD nastojati da "da budu i dalje angažovane... kako zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinijele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom".

U ime Uneska reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

"Nakon što sam primila zvanično obavještenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska", saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja "gubitak za multilateralizam i cjelokupnu UN porodicu".

Rojters podsjeća da su SAD značajna smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodjeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana