Amerika šalje Ukrajini “Abrams” tenkove

GS
Amerika šalje Ukrajini “Abrams” tenkove

VAŠINGTON - Bijela kuća dovršava planove za slanje američkih tenkova “M1 Abrams” u Ukrajinu i mogla bi da objavi to već ove nedjelje, saopštila su trojica američkih zvaničnika upoznata sa detaljima.

Još se ne zna kada će tenkovi biti isporučeni, a obično je potrebno nekoliko mjeseci da se vojnici obuče da efikasno koriste tenkove, rekli su zvaničnici, prenosi Si-En-En.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena nije do sada isključivala mogućnost isporuke američkih tenkova u potpunosti, ali su američki zvaničnici prošle nedjelje javno rekli da sada nije pravo vrijeme za slanje tenkova “M1 Abrams”, jer su skupi i zahtijevaju dosta vremena za obuku.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je u više navrata tražio od zapadnih saveznika slanje modernih tenkova, dok se njegova zemlja priprema za, kako vojni analitičari ocjenjuju, veliku rusku kontraofanzivu na proljeće.

Njemački nedjeljnik Špigel objavio je ranije danas da je njemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu nakon višenedjeljne debate.

Špigel navodi da postoji mogućnost i da će SAD isporučiti tenkove “Abrams”. Velika Britanija je već najavila da će poslati 12 svojih tenkova “Čelendžer 2” u Ukrajinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana