Sa Gadafijevih računa nestale milijarde evra

Glas Srpske
Sa Gadafijevih računa nestale milijarde evra

Tripoli, Brisel - Iz sredstava bivšeg libijskog predsjednika Moamera Gadafija, koja su zamrznuta u Belgiji, nestalo je deset milijardi evra.

U novembru 2013. godine na računima Gadafijevih firmi u belgijskim bankama bilo je 16 milijardi evra, a 2017. godine, kada je odobren pristup tim sredstvima, ostalo je manje od trećine imovine.

- I dalje postoji nešto manje od pet milijardi evra na četiri računa otvorena kod Euroclear Bank SA - kaže portparol belgijskog tužilaštva Deni Goeman.

Preostala sredstva su i dalje predmet oduzimanja, ali je do sada banka navodno  odbila da odobri pristup računima, zbog čega joj tužioci prijete drastičnim mjerama.

Belgijski sudski organi su navodno primijetili nestanak novca u jesen 2017, kada je istražni sudija Mišel Klai, koji je bio zadužen za istragu o navodnom pranju novca Gadafijevog užeg kruga, zatražio oduzimanje zamrznutih libijskih sredstava.

Ta sredstva su zamrznuta od marta 2011. godine, u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1973. Belgija nikad nije tražila odmrzavanje ovih sredstava.

Prema izvještajima medija, postoji mnogo "indikacija" da Belgija nije poštovala pravila Ujedinjenih nacija o zamrzavanju libijskih sredstava. Prije 2011. godine, kada je zbačen Moamer Gadafi, Libija je bila veliki izvoznik nafte. Da bi se bolje kontrolisala, u 2006. godini vlada je stvorila "Libian Investment Authorty" da investira novac dobijen prodajom nafte u inostranstvu.

Međutim, sa intervencijom NATO-a u 2011. godini, Ujedinjene nacije su uvele sankcije protiv imovine libijske vlade i time praktično oduzele 67 milijardi dolara od " Libian Investment Authorty ", koji su bili pohranjeni u Evropskoj uniji i SAD.

U Evropskoj uniji, međutim, nacionalne vlade su zamrznule samo originalne svote, dok su kamate i dividende nastale poslije 2011. bile slobodne.

Istraga sprovedena u Briselu prošlog mjeseca pokazuje da je neko redovno uzimao kamate na 16 milijardi evra Gadafijevih sredstava.

Ipak, dok se vodi pravna bitka oko tumačenja da li je isplata kamata dozvoljena ili ne, ostaje pitanje - gdje je nestalo deset milijardi evra.

Bogatstvo

Tek kada su zemlje širom svijeta počele da zamrzavaju sredstva Moamera Gadafija, postalo je jasno da su za 42 godine na vlasti on i njegova porodica nagomilali ogromno bogatstvo. Nekadašnji opozicioni političar Muhamed Abdelmalek procijenio je da je Gadafi težak oko 80 milijardi, a cio njegov porodični klan 150 milijardi dolara. Erik Iskander Gojed otvorio je firmu decembra 2014. godine kako bi otkrio gdje se nalazi 150 milijardi dolara - u američkim novčanicama, zlatu i dijamantima. Navodno je to imovina koju je ubijeni libijski predsjednik iznio iz Libije prije svrgnuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana