Ruski specijalci dobili novo oružje VIDEO

radiosarajevo.ba
Ruski specijalci dobili novo oružje VIDEO

Jedinice posebnih ruskih policijskih snaga dobile su ovih dana novu automatsku pušku ŠAK-12, koju američki mediji nazivaju "superoružjem" što omogućava trenutno neutralisanje protivnika.

Nova ruska automatska puška velikog kalibra konstruisana je na zahtjev Federalne službe bezbjednosti (FSB) te je namijenjena antiterorističkim jedinicama za izvođenje operacija u ograničenom, zatvorenom prostoru poput stambenih jedinica i industrijskih objekata.

Glavna zadaća ovog oružja je brzo i efikasno uništavanje terorističkih grupa u situacijama s velikim brojem talaca, a veliki kalibar omogućava efikasnost ukoliko se mete nalaze u zaklonima ili su dodatno zaštićene pancirnim prslucima.

Mark Episkopos, američki stručnjak za pješačko naoružanje i saradnik uglednog američkog portala "National Interest ", ističe da je puška konstruisana nakon što je FSB počeo da razmišlja o stvaranju novog, efikasnijeg streljačkog oružja poslije terorističkih napada u Beslanu i moskovskom pozorištu Dubrovka.

Episkopos pojašnjava da je naučno potvrđeno da adrenalin i određeni narkotici mogu da potisnu bol koja nastaje kao posljedica ranjavanja vatrenim oružjem. U takvim situacijama, iako smrtno ranjen, terorista može da nastavi da puca ili aktivira eksplozivnu napravu, a tih nekoliko dodatnih sekundi mogu da budu kobne po taoce.

Stoga su ruski konstruktori dizajnirali metak 12,7 x 55 milimetara, težine 33 grama, koji s udaljenosti od 100 do 300 metara odmah neutralizuje teroristu, bez obzira da li se nalazi u zaklonu ili je zaštićen pancirnim prslukom, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana