Ruski robotenk prkosi NATO-u

Agencije
Ruski robotenk prkosi NATO-u

Moskva - Rusija je predstavila svoje novo oružje u trci u naoružavanju s NATO-om, robotski tenk na daljinsko upravljanje koji je razmješten na granici s Poljskom.

Video ruskog Ministarstva odbrane na "Jutjubu" pokazuje vojnike iz snaga za strateško upravljanje projektilima kako koriste novu tehnologiju u Kaljiningradu gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno rasporedio nekoliko projektila "iskander" sposobnih da nose nuklearno naoružanje.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ima mogućnost da usmjeri oružje, prati ga i udari u metu u automatskom ili poluatomatskom modu s obzirom na to da je opremljeno elektrooptičkim i sistemom radarskog izviđanja.

Platforma M je opremljena optičko-elektronskom i radio izviđačkim lokatorima koji omogućavaju ruskom robotenku da izvršava borbene zadatke i u mraku, a da ne bude otkriven.

Mašina će biti korišćena za izviđanje, postavljanje dimnih zavjesa, ali i za zaštitu projektila zemlja-vazduh S 400 u Kalinjingradu.

Američki list "Nacionalni interes" piše da je Kalinjingrad postao "neprijateljska teritorija" u samom centru Zapadnog vojnog saveza,

- Kako je podrobno pisano u brojnim tekstovima, "S-400" jeste jedan od najsmrtonosnijih sistema protivvazdušne odbrane na svijetu - naveo je kolumnista Robert Ferli.

On skreće pažnju na neke karakteristike ruskih sistema zbog kojih će NATO-u biti "nezgodno i teško" da obezbijedi vazdušnu podršku na nebu oko baltičkih zemalja.

Posebno su opasne ruske rakete koje imaju domet od 40 do 400 kilometara. Ferli navodi da Moskva, ako želi da izvrši pritisak na neodlučne zemlje Sjevernoatlantskog saveza, može prirediti moćnu demonstraciju tako što će u svoju enklavu prebacivati novo, zastrašujuće oružje.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi pozvao je ovih dana Rusiju da "S-400" i "iskander-M" ne razmješta u Kalinjingradskoj oblasti, rekavši da to "destabilizuje evropsku bezbjednost". Kirbi, pri tome, razumije, kako je rekao, da Rusija ima pravo da razmješta te sisteme na svojoj teritoriji.

Rusija je u više navrata isticala da jača svoju odbrambenu sposobnost, odgovarajući tako na postavljanje američke protivraketne odbrane u istočnoj Evropi.

4 RPG - 26 lanser

Domet: 250 metara

* Senzori i kamera za dnevnu i noćnu upotrebu

* Dizajniran za borbe na zemlji, u područjima nuklearnog napada, ekstremnim polarnim uslovima ili kao minolovac

* Dizajniran je da stane u kamion ili da može da se spusti iz vazduha

* Može se konfigurisati za brže izviđačke sposobnosti bez vojne opreme

Specifikacije:

Platforma

M URP01G

Dužina

1,5 metara

Širina

0,9 metara

Težina

0,8 kg

Nosivost

(bojeve glave)

299,8 kg

Maksimalna brzina

40,2 km/h

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana