Ruski ambasador u UN i njegov zamjenik napustili sjednicu Generalne skupštine

Srna
Foto: Printskrin

NjUJORK - Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja i njegov zamjenik Dmitrij Poljanski napustili su sjednicu Generalne skupštine UN koja je posvećena "okupiranim teritorijama" Ukrajine.

Nebenzja je rekao da "okupirane teritorije" Ukrajine ne postoje, već samo nove teritorije Rusije.

"Kako mogu zemlje koje pretenduju na to da sebe nazivaju civilizovanim i demokratskim da ne čuju izjavu, na primjer, bivšeg ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka iz 2015. godine o tome da u Donbasu žive neljudi, ili riječi aktuelnog predsjednika Vladimira Zelenskog iz 2021. godine koji ih je nazvao `stvorovima` i `individuama`", naveo je ruski diplomata.

Ovakve sjednice održavaju se svake godine od 2014. kada se Krim ujedinio sa Rusijom.

Zapadne delegacije svaku put iznose optužbe na račun Rusije i iznose tvrdnje da Moskva narušava prava krimskih Tatara, što Moskva odbacuje.

Nebenzja je rekao da oni koji poznaju činjenice o onome što radi kijevski režim i ne pokušavaju da stvarnost zamijene propagandom ne postavljaju pitanje o uzrocima ulaska novih subjekata u sastav Rusije.

To je, kako je pojasnio, bila logična posljedica politike istrebljenja sopstvenog stanovništva od strane režima koji je došao na vlast u Ukrajini 2014. godine kao rezultat krvavog prevrata koji je organizovao Zapad.

Poslije govora Nebenzja je, zajedno sa Poljanskim, napustio sjednicu, prenosi "Sputnjik".

Ostao je samo ekspert ruske misije u UN. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana