Rusija započela vojnu vježbu u Sibiru

Agencije
Rusija započela vojnu vježbu u Sibiru

Moskva - Vojska Rusije započela je danas u Sibiru vojnu vježbu svojih raketnih snaga, u jeku rasta napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog pripajanja Krima.

Portpal ruskih Strateških raketnih snaga rekao je da u petodnevnoj vojnoj vježbi učestvuje oko 10.000 vojnika u zapadnom sibirskom regionu Omsk i Orenburgu na južnom Uralu, što je više od 2.000 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, prenijela je agencija Rojters.

Početkom marta Rusija je održala vojnu vežbu sa 8.500 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, neposredno po zbacivanju proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Kriza u Ukrajini izazvala je najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada od završetka Hladnog rata, navela je britanska agencija.

Vrhovni komandant snaga NATO rekao je u nedjelju da je Rusija izgradila "veoma vidljivu" silu na njenoj granici s Ukrajinom.

Vrhovni komandant snaga NATO za Evropu, general Filip Bridlav, nedavno je izjavio da bi Moskva mogla da, slično kao na Krimu, postupi i u Pridnjestrovlju, regionu otcijepljenom od Moldavije s većinskim ruskim stanovništvom.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim nakon referenduma na kome su se stanovnici tog poluostrva izjasnili za otcjepljenje i pripajanje Rusiji, a uprkos protivljenju EU i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana