Rusija spremna da plati Savjetu Evrope 60 miliona evra, ali pod jednim uslovom

Srna
Rusija spremna da plati Savjetu Evrope 60 miliona evra, ali pod jednim uslovom

Moskva - Rusija je spremna da plati članarinu Savjetu Evrope i izmiri nakupljeni dug za dvije godine, ali traži da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ispuni jedan uslov.

Prema riječima šefa Komiteta Savjeta Federacije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova, PS SE treba da eliminiše prijetnje dalje diskriminacije nacionalnih delegacija.

“U tom slučaju, Rusija će biti spremna da uplati svoju godišnju članarinu, ali i da izmiri dug koji se nakupio za minule dvije godine”, rekao je ruski senator listu “Izvestija”.

Kosačov je naglasio da Savjet Evrope treba reformisati u dijelu koji se odnosi na prava delegacija. Tako, prema njegovom mišljenju, svaka od njih treba da ima garantovano pravo glasa.

Prema podacima diplomatskog izvora, upoznatog sa situacijom, za dvije godine dug Rusije je dostigao 60 miliona evra.

O potrebi povratka Rusije i proširenju prava njene delegacije govore i u samoj PS SE. Po mišljenju francuskog poslanika Olivijea Behta, Rusija treba da ima mogućnost da bira generalnog sekretara savjeta i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

“Ali, Moskva treba da pošalje pozitivan signal povodom rješavanja ukrajinske krize. Ta država zauzima ključno mjesto u Evropi i zato treba da ispunjava svoje obaveze u skladu sa tom ulogom”, izjavio je Beht.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana