Rusija pomoću oružja otima saveznike SAD

Agencije
Rusija pomoću oružja otima saveznike SAD

Moskva - Ruski raketni sistem S-400 nikada nije korišćen u borbi. Ipak, on već izaziva borbe širom svijeta, pošto Rusija sve više traži kupce na tržištima na kojima dominiraju američki proizvođači oružja.

Kineski susjedi se sve više brinu jer zemlja pojačava svoj vojni domet ruskim projektilima, što podstiče i Indiju, sa kojom ima brojne konflikte, da slijedi njen primjer.

Napetosti između rivala Saudijske Arabije i Katara su sve veće jer obje zemlje pregovaraju sa Moskvom o mogućim vojnim sporazumima i nabavci S 400, a nedavna odluka člana NATO-a Turske da kupi S-400 izazvala je američke prijetnje sankcijama.

Nakon što je Kina kupila 32 S-400 vrijedna 1,9 milijardi dolara i čini se da planira nove ugovore sa Rusijom, raste zabrinutost njenih susjeda.

Indija, koja važi za američkog saveznika, ne želi da zaostaje i u posljednjim je fazama pregovora sa Rusijom o kupovini raketnih sistema u vrijednosti od čak šest milijardi dolara. Turska rizikuje sankcije od strane Amerike zbog ugovora od 2,5 milijardi finansiranog ruskom pozajmicom za kupovinu S-400.

U SAD je prošle godine donesen zakon o kažnjavanju država koje imaju značajne vojne transakcije sa Rusijom.

Amerika sada želi i da Tursku kazni tako što joj neće slati svoje F-35 avione. To čini takođe i iz straha da bi Rusija mogla da u saradnji sa Turskom dobije važne informacije o američkoj vazdušnoj odbrani i sposobnostima.

Saudijska Arabija ima sve bolje odnose sa Rusijom, što je takođe podiglo uzbunu u SAD. Dvije države su se ranije već dogovorile o prodaji oružja, a moguće je da će uskoro i Saudijska Arabija poželjeti S-400, naročito nakon izvještaja da Katar o tome pregovara sa Rusijom.

I druge američke saveznice kao što su Kuvajt i Bahrein takođe pribavljaju rusko oružje.

Uz Alžir, Bjelorusiju, Iran i Vijetnam, kao mogućim mušterijama, Rusija bi mogla da generiše 30 milijardi dolara prodajom projektila u narednih 12 do 15 godina, navodi “Blumberg”. To je sve dio plana predsjednika Vladimira Putina da iskoristi rusku industriju oružja ne samo da zarađuje milijarde dolara, već i da stvori klin između SAD i nekih od ključnih saveznika.

- S-400 ima komercijalne i geopolitičke dimenzije. To stvara otvor za ruski uticaj u godinama koje dolaze - kaže Vladimir Frolov, bivši ruski diplomata koji je sada spoljnopolitički analitičar u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana