Rusi reklamirali podjele tokom izbora

Agencije
Rusi reklamirali podjele tokom izbora

Vašington - Demokrate iz Odbora za obavještajne poslove američkog Kongresa objavile su više od 3.500 reklama na “Fejsbuku” koje je napravila ili promovisala ruska internet agencija, tako pružajući do sada najpotpuniju sliku o ruskim pokušajima da izazovu podjele u SAD prije i poslije predsjedničkih izbora u toj zemlji 2016. godine, piše američka agencija AP.

Većina reklama Agencije za istraživanje interneta je bila zasnovana na određenom pitanju, promovišući argumente za ili protiv imigracija, pitanja LGBT zajednice ili prava na posjedovanje vatrenog oružja.

Velikim brojem reklama takođe su podsticane rasne podjele, pominjanjem policijske brutalnosti ili omalovažavanjem međunarodnog pokreta “Životi crnaca su važni” (Black Lives Matter), navodi AP.

U nekima je promovisan aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp ili američki senator Berni Sanders koji se, osim za poziciju predsjednika SAD, takmičio i sa Hilari Klinton među demokratama za predsjedničku poziciju, a jako malo reklama je promovisalo podršku Klintonovoj.

Demokrate iz Odbora za obavještajne poslove objavile su ranije jedan dio, ali sada u potpunosti objavljuju te reklame koje su zvaničnici “Fejsbuka” dostavili Kongresu SAD nakon što su u septembru priznali da su otkrili rusko djelovanje.

Kako navodi agencija, među objavljenim reklamama nalaze se one iz perioda od početka 2015. do sredine 2017, ali ne i 80.000 postova koje je ta ruska agencija takođe šerovala na internetu, a neke reklame su djelimično bile redigovane u okviru napora “Fejsbuka” i kongresnog odbora da zaštiti osobe čija su imena i lica bila korišćena.

“Fejsbuk” je u septembru objavio da je otkrio reklame koje su izazivale podjele kao i da su one plaćene ruskim rubljama.

One su se pojavljivale na “Fejsbuku” i u julu i avgustu 2017. godine, sedmicama prije nego što je “Fejsbuk” to potvrdio.

U februaru tekuće godine specijalni savjetnik za istragu o ruskom miješanju u predsjedničku kampanju u SAD 2016. Robert Miler podigao je optužnice protiv 13 Rusa zbog zavjere za ometanje tih izbora, optužujući nekoliko ljudi povezanih sa Agencijom za istraživanje interneta da su organizovali ogromnu, ali prikrivenu kampanju s ciljem da pomognu Trampu da porazi Klintonovu, podsjeća agencija.

Nobelova nagrada

Sve više pristalica predsjednika SAD Donalda Trampa podržava ideju da aktuelni šef Bijele kuće dobije Nobelovu nagradu za mir, čiji su laureati i raniji američki predsjednici Barak Obama, Džimi Karter, Teodor Ruzvelt i Vudrou Vilson. AP navodi da je taj potez nailazi na podsmijeh i “prevrtanje očima” u Evropi gdje je, po navodima agencije, Tramp i dalje izuzetno nepopularan.

Američka agencija navodi da to ne sprečava sve veći broj Trampovih pristalica da od Nobelovog komiteta traži da razmotri mogućnost da on bude dobitnik najprestižnije diplomatske nagrade na svijetu.

Restitucija imovine Jevreja

Američki predsjednik potpisao je zakonski Akt o restituciji imovine Jevrejima koji su preživjeli holokaust, a Svjetska jevrejska organizacija za restituciju (WJRO) pozdravila je postupak Donalda Trampa.

- Time je snažno pokazana nepokolebljiva posvećenost Amerike podržavanju onih koji su preživjeli holokaust u njihovoj potrazi za pravdom - saopštio je Gideon Tejlor, predsjednik operativnog sektora WJRO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana