Rusi likvidirali ministra rata IS-a

Agencije
Rusi likvidirali ministra rata IS-a

Moskva - Oko 40 boraca Islamske države, uključujući četiri komandanta, ubijeno je u blizini sirijskog istočnog grada Deir ez Zor u napadu ruskih vazdušnih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U napadu je likvidiran i ministar rata IS-a Gulmurod Halimov sa još tri uticajna komandira za vrijeme sastanka u komandnom centru terorista.

Među njima je bio i terorista Abu Muhamed el Šimali, koji je odgovoran za finansije i prebacivanje vrbovanih boraca u kampove za obuku IS-a. Ministarstvo odbrane je navelo da ga neke evropske specijalne službe smatraju odgovornim za organizaciju terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da su avio-snage djelovale prema obavještajnim podacima iz više izvora o sastanku šefova IS-a u jednom od podzemnih komandnih centara u predgrađu Deir ez Zora, koji je potpuno uništen. Militanti su planirali da razgovaraju o načinima odbijanja ofanzive sirijskih snaga, koji ubrzano napreduju prema gradu.

- Nakon potvrde dobijenih informacija sa avio-baze Hmejmim su poslata dva ruska aviona "su-34" i "su-35", koji su nanijeli precizni udar - saopštili su u Ministarstvu odbrane.

Halimov je započeo karijeru još u sovjetskim specijalnim snagama. Kasnije je postao komandant tadžikistanskih specijalnih snaga, služio u predsjedničkoj gardi, a od 2003. godine do 2008. godine tri puta prolazio specijalnu obuku na američkoj vojnoj bazi "Blekvoter". Početkom maja 2015. godine Halimov je napustio službu. Nekoliko mjeseci kasnije na internetu su se pojavili snimci na kojima je Halimov saopštio da se pridružio IS-u. Tadžikistanske vlasti su za Halimovim izdale Interpolovu potjernicu, dok je Stejt department raspisao nagradu od tri miliona dolara za informacije o njegovom prebivalištu, nazvavši ga jednim od najznačajnijih lidera Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana