Rohani: Nikada nećemo popustiti pod američkim pritiscima

G.S.
Rohani: Nikada nećemo popustiti pod američkim pritiscima

Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da Iran nikada neće popustiti pod američkim pritiskom i da će Teheran žestoko odgovoriti na maltretiranje Amerike.

- Amerika se približava sigurnom porazu u svojoj namjeri da uvede sankcije Teheranu. Već je dobila negativan odgovor međunarodne zajednice - rekao je Rohani.

Iran je odbacio američke sankcije kao ništavne i nezakonite.

Francuska, Britanija i Njemačka saopštile su danas da eventualna odluka o obnovi sankcija UN Teheranu nema pravni efekat jer je Vašington iskoristio mehanizam dogovoren u sporazumu iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, iz kojeg su se SAD povukle 2018. godine.

Međutim, Tramp planira da izda izvršnu uredbu koja mu omogućava uvođenje američkih sankcija svakome ko krši sankcije protiv Irana.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je napore Vašingtona kao "beskorisne", dodajući da američki pristup predstavlja veliku prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti i prijetnju bez presedana UN i Savjetu bezbjednosti.

- Ukoliko SAD direktno ili u saradnji sa svojim saveznicima urade bilo šta po pitanju ovih prijetnji, suočiće se sa ozbiljnom reakcijom i snosiće odgovornost za sve opasne posljedice - saopštilo je Ministarstvo, ne iznoseći detalje.

Iranska valuta rijal zabilježila je danas rekordan pad u odnosu na američki dolar nakon objave američke administracije o sankcijama. Rijal je izgubio oko 75 odsto svoje vrijednosti od 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana