Putinova peta kolona ruši “jaku” Evropu

Agencije
Putinova peta kolona ruši “jaku” Evropu

Moskva - U jeku približavanja izbora za Evropski parlament, sve oči uprte su, ne samo u Brisel već i u Moskvu i pitanje hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin uspjeti da “razbije jaku Evropu Angele Merkel i Manuala Makrona”.

Prema pisanju hrvatskih portala još prije nekih desetak dana za ruskog predsjednika sve je bilo bezbrižno i činilo se da će on, iako ne učestvuje na tim izborima, iz njih izvući najveću korist.

Naime, već duže vrijeme ultradesničarske stranke u Evropi, koje mnogi nazivaju Putinovom petom kolonom, jačaju. Po anketama predviđa im se i treće mjesto na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Riječ je o ultradesničarskim strankama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj, odnosno o strankama čiji su lideri Marin le Pen, Mateo Salvini, Viktor Orban.

- Moskva već dugo koketira s tim strankama i medijski ih podržava. Upravo te stranke istupaju protiv sankcija Rusiji zbog Ukrajine, a mnogi njihovi predstavnici posjetili su i Krim nakon pripajanja Rusiji, dok su u parlamentu EU osnivali frakcije “prijatelja Rusije” - pišu portali i dodaju da su, Le Penova, Salvini i Orban rado viđeni gosti u Moskvi.

Pošto je Rusija u izolaciji, navode portali, odgovaraju joj problemi i raskoli unutar EU, pa je Moskva našla “saveznike” upravo u desničarskim strankama.

Kremlj sigurno neće propustiti da one koji im se sami nude ne iskoristi u podrivanju Merkel-Makronove vizije jake Evrope, koja bi čak preuzela i primat od SAD kao predvodnika “slobodnog svijeta”.

Vidljivo je već odavno da mnoge od stranaka “Putinove pete kolone” odavno više ne traže svoje “bregzite” nego sada redefinisanje EU, odnosno nude promjenu EU iznutra u neku “Evropu nacija”.

- Upravo zato što volimo Evropu, kažemo da će je EU ubiti. Mi smo patriote, branimo svoj suverenitet - rekla je svojevremeno predsjednica francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Merkelova odbila čelnu poziciju

Više evropskih lidera pokušavalo je da nagovori njemačku kancelarku Angelu Merkel na samitu u Rumuniji 9. maja da prihvati čelnu poziciju u EU, ali ju je ona odbila.

To su za agenciju Blumberg rekle tri osobe upoznate sa situacijom, koje su željele da ostanu anonimne, pošto su se razgovori o toj temi odvijali iza zatvorenih vrata. Oni nisu naveli imena lidera koji su Merkelovoj predlagali da prihvati mjesto predsjednice Evropskog savjeta.

- Neki od tih šefova država ili vlada izrazili su nadu da će se ona ipak predomisliti - reklo je dvoje zvaničnika. Merkelova je, međutim, kako je navedeno, odlučna da odsluži pun kancelarski mandat, koji joj ističe 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana