Putin zvanično iznio ruske uslove za mir s Ukrajinom: Ako to ispune odmah zaustavljamo rat

Agencije
Putin zvanično iznio ruske uslove za mir s Ukrajinom: Ako to ispune odmah zaustavljamo rat

MOSKVA- Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija ući u mirovne pregovore ukoliko Ukrajina odustane od ambicije da postane članica NATO i povuče svoje snage iz četiri ukrajinska regiona na koje Moskva polaže pravo.

Putin je rekao da je Rusija spremna da garantuje bezbjedno povlačenje ukrajinskih jedinica.

Ruski predsjednik je govorio u Ministarstvu spoljnih poslova uoči samita u Švajcarskoj na kojem bi više od 90 zemalja i organizacija trebali da razgovaraju o mogućem putu ka miru u Ukrajini.

Rusija nije pozvana na ovaj samit za koji je navela da je gubljenje vremena.

Rusija trenutno kontroliše gotovo petinu ukrajinske teritorije, a Kijev smatra da se mir može zasnivati samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnavljanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Putin je izjavio je da je Vašington odgovoran za uništenje strateške stabilnosti u svijetu i da opasnost za Evropu ne dolazi od Rusije, već od njene potpune zavisnosti od Sjedinjenih Država.

„SAD guraju Evropu u haos, lišavaju je prava da postoji kao subjekat na međunarodnoj sceni i lišavaju je njenog kulturnog identiteta“, rekao je Putin i dodao da su odnosi Rusije i EU degradirali, ali ne krivicom Moskve.

On je ukazao da je antiruska kampanja praćena izmišljotinama da se Rusija sprema da napadne Evropu.

„Svi shvatamo da je to apsolutna glupost. Ako Evropa želi da ostane jedan od svjetskih centara, potrebno je da bude u dobrim odnosima sa Rusijom. Moskva je spremna za to“, rekao je Putin u obraćanju rukovodstvu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana