Putin uvodi novi koncept spoljne politike

Agencije
Putin uvodi novi koncept spoljne politike

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin utvrdio je novi koncept spoljne politike Rusije, u kojem se ističe da prioritet treba da bude jačanje međunarodnog prava.

U novom konceptu spoljne politike ističe se da je borba za dominaciju u svijetu trend savremenog svjetskog razvoja, dok politika SAD i njenih saveznika, u vidu političkih i ekonomskih pritisaka, podriva regionalnu i globalnu stabilnost.


Takođe, Rusija očekuje od SAD da će se na svjetskoj areni pridržavati normi međunarodnog prava.

Kada je riječ o globalnom protivraketnom štitu SAD, u konceptu se navodi da on predstavlja prijetnju, te da Rusija ima pravo da preduzima adekvatne mjere.

Pored toga, Rusija se negativno odnosi ka širenju NATO-a i približavanju infrastrukture ka njenim granicama, iako je spremna za izgradnju odnosa sa Alijansom, ali u ravnopravnim uslovima, prenosi "Sputnjik".

"Evropska unija ostaje da bude važan ekonomski i spoljnopolitički partner Rusije, a Moskva je zainteresovana za stabilno i predvidljivo partnerstvo", naglašava se u tekstu.

Takođe, navodi se da vizni režim predstavlja najveću barijeru kada je riječ o razvoju odnosa, a ukidanje viza bi postalo impuls jačanju saradnje.

Kada je riječ o Siriji, Rusija se zalaže za pronalazak rješenja kako bi se sačuvalo jedinstvo, nezavisnost i teritorijalna cjelovitost zemlje, navodi se u dokumentu.

Istovremeno, glavni cilj u borbi protiv terorizma treba da bude formiranje široke međunarodne koalicije.

U dokumentu se ističe da će Rusija koristiti nove tehnologije kako bi ojačala poziciju ruskih medija u svijetu, ali i zaštitila sopstvenu informativnu bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana