Putin u Beču: Sankcije najviše štete onima koji su ih inicirali

Agencije
Putin u Beču: Sankcije najviše štete onima koji su ih inicirali

Rusija je bila suočena sa teškoćama zbog sankcija, ali je uspjela da ih prevaziđe i ojača makroekonomsku stabilnost, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u Beču.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen poručio je da bez Rusije nema mira i rješenja problema u Evropi i svijetu.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Putin je objasnio da sve politički motivisane restrikcije i protekcionizam ne donose konačna rješenja, a nanose štetu svim stranama.

Istakao je da su sankcije uvedene Moskvi nanijele štetu objema stranama, “posebno onima koji su ih inicirali”. Dodao je da je Rusija bila suočena sa teškoćama zbog sankcija, međutim, uspjela je da ih prevaziđe, pa je ne samo vratila, već i ojačala makroekonomsku stabilnost.

Istakao je da su svi zainteresovani da se ukinu sankcije, ne samo Rusija, već i EU. Takođe je negirao da postoji problem vjerodostojnosti Rusije, kako kritičari tvrde.

Putin se založio za dalje produbljenje odnosa dvije zemlje, dodajući da je trgovinska razmjena prošle godine povećana za čak 40 odsto.

Izrazio je zadovoljstvo što Austrija podržava ruske planove za proširenje bezbjednosti isporuke gasa, kao što je projekat izgradnje Sjevernog toka 2.

Podsjetio je da je Rusija investirala do sada u Austriju 25 milijardi dolara, i da je time najveći strani investitor poslije Njemačke.

Van der Belen: Mir u cijeloj Evropi moguć samo uz Rusiju

Predsjednik Austrije podvukao je da je veliki dio Rusije jasno dio Evrope i da se ne radi o zemlji koja je van evropskog kontinenta.

- Znamo da je mir u cijeloj Evropi moguć samo uz Rusiju. Niz regionalnih i globalnih problema može se riješiti samo uz uključenje Rusije - istakao je Van der Belen.

Podsjetio je da će Austrija od 1. jula preuzeti predsjedavanje EU i naglasio da Beč uvijek pokušava i da će to raditi i u budućnosti, da daje doprinos smanjenju tenzija.

Ukazao je da je Rusija važno tržište za Austriju, da su austrijske kompanije u tu zemlju investirale sedam milijardi evra, a da su ruske investicije u Austriju tri do četiri puta veće.

Na konstataciju novinara da postoji kritika da je Evropa suviše zavisna od ruskog gasa, odgovorio je da takva kritika dolazi iz SAD, i da je američki tečni gas tri puta skuplji, zbog čega će Evropa nastaviti da se snabdijeva iz Rusije.

Kurc sa Putinom: Samo zajedno možemo napredovati

Ako Evropa želi da se smanji migrantski talas, koji dolazi posebno iz Sirije i tog regiona, mora dati doprinos da ljudi mogu da se vrate kućama, da imaju normalan život u svojoj domovini, poručio je Putin, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc je najavio da će se Austrija zalagati da dođe do napretka u odnosu EU i Rusije.

- Kroz intenziviranje dijaloga se nadamo da će doći do napretka u odnosu EU i Rusije, kao i napretka u Ukrajini, odnosno poštovanja sporazuma iz Minska, kako bi sankcije mogle postepeno da se ukinu - naglasio je Kurc, nakon sastanka sa Putinom.

Kurc je izrazio uvjerenje da “samo kada smo zajedno, a ne jedni protiv drugih, možemo napredovati na evropskom kontinentu”.

Ovom sastanku prisustvovao je i vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe.

Uoči posjete Putina, koji je došao povodom 50. godišnjice od potpisivanja sporazuma o snabdijevanju gasom iz Rusije, Štrahe je zatražio od EU da ukine besmislene sankcije protiv Moskve.

Dolazak u Austriju je prva bilateralna posjeta Putina jednoj zemlji od kada je položio zakletvu nakon novog  predsjedničkog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana