Putin: Rusija neće biti izolovana

Agencije
Putin: Rusija neće biti izolovana

Moskva - Predsjednik Vladimir Putin negirao je da će Moskva biti međunarodno izolovana zbog ukrajinske krize i kazao je da ruska ekonomija neće biti jedina koja će propatiti od zapadnih sankcija i pada cijena nafte i vrijednosti rublje.

Sjedinjene Države i Evropska unija nametnuli su sankcije Rusiji zbog njene aneksije Krimskog poluostrva u Ukrajini i podrške separatistima na istoku zemlje koji se protive vladi u Kijevu. 

''Shvatamo fatalnost "čelične zavjese" za nas. Mi nećemo ići tim putem u svakom slučaju i niko neće izgraditi zid oko nas. To je nemoguće!'',  navodi novinska agencija TASS Putinovu izjavu u intervjuu objavljenom u nedjelju. 

Sankcije su pogodile rusku ekonomiju i dovele do pada vrijednosti rublje, a njihove posljedice su pojačane naglim padom svjetskih cijena nafte, ruskog glavnog izvoznog proizvoda. 

''Ako je cijena energenata smanjena s ciljem, to će takođe pogoditi one koji uvode takva ograničenja'', izjavio je Putin. 

''Daleko je od sigurnog da će sankcije, pad cijena nafte i pad vrijednosti nacionalne valute izazvati negativne efekte ili katastrofalne posljedice samo za nas. Ništa takvo se neće dogoditi!'',  dodao je ruski predsjednik. 

Putin je povezao pad cijena nafte s povećanjem američke eksploatacije gasa i nafte, povećanom proizvodnjom u Libiji i Saudijskoj Arabiji, kao i u Iraku, uključujući, kako je rekao, prodaje na crnom tržištu od strane militanata Islamske države koji kontroliraju velike površine te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana