Putin: Moguće proširenje saradnje u trećim zemljama

Srna
Foto: Tanjug

MOSKVA- Rusija i Kina mogle bi da prošire saradnju u trećim zemljama, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je tokom poslovnog foruma u Moskvi rekao da Rusija i Kina imaju "brojna polja saradnje".

"Jedno od njih se tiče našeg rada u trećim zemljama. To je već u toku, ali se može dodatno proširiti. Zašto? Zato što imamo otprilike isti pristup i principe", istakao je Putin.

Putin je napomenuo da Moskva podržava napore koje ulaže Peking sa ciljem stvaranja globalne infrastrukture trgovinskih ruta.

"Podržavamo napore naših kineskih prijatelja zasnovane na strategiji 'Jedan pojas, jedan put'", naveo je Putin.

On je naglasio da je Kina veliki ulagač na Bliskom istoku, te da Rusija pozdravlja napore Pekinga koji su u korist regiona.

Prema njegovim riječima, Moskva ulaže krajnje napore da osigura bezbjednost u zemljama Bliskog istoka, kao što je Sirija.

"Daćemo svoj doprinos održavanju stabilnosti u drugim zemljama regiona i svakako ćemo tražiti priliku da upotrijebimo naše tehničke kapacitete da učestvujemo u ekonomijama tih zemalja", naglasio je Putin, uz napomenu da zemlje Bliskog istoka, takođe, ulažu u Rusiju, posebno kada se radi o robi visoke tehnologije za treće zemlje.

Putin je dodao da saradnja Rusije i zemalja Bliskog istoka napreduje, postaje dublja i plodnija i da očekuje da se tako nastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana