Putin: Ideje kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao rješenje

Tanjug
Putin: Ideje kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao rješenje

MOSKVA - Mnoge ideje iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rješenje, kada i Zapad i Kijev budu spremni, saopštio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin poslije razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznijela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno rješenje, kada Zapad i Kijev budu spremni", rekao je Putin, prenosi TASS.

Istovremeno je napomenuo da na drugoj strani "za sada nema takve spremnosti" i da se Zapad bori u Ukrajini „do posljednjeg Ukrajinca".

Putin i Si su istakli danas da je "odgovoran dijalog" najbolji način za stabilno rješavanje ukrajinske krize, prenijeli su kineski državni mediji.

Prema izvještaju, ruska strana je ponovo potvrdila svoju posvećenost obnavljanju mirovnih pregovora što je prije moguće, nakon završetka razgovora Sija i Putina u Moskvi.

Dvije strane su istakle da se za rješavanje ukrajinske krize moraju poštovati "legitimni bezbjednosni problemi" svih zemalja, prenose kineski državni mediji.

Kineski predsjednik je saopštio da Peking ima "nepristrasan stav" o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenijela je agencija RIA Novosti.

 

Putin i Si Đinping: Saradnja Rusije i Kine u svim oblastima, zadatak da se trgovina energentima višestruko uveća

Energetska saradnja Rusije i Kine se širi i ruska ekonomija je u stanju da zadovolji rastuću potražnju Kine za energentima, kako po već potpisanim ugovorima, tako i prema onim koji su trenutno u procesu koordinacije, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskom delegacijom u proširenom sastavu, prenijela je agencija RIA novosti.

„Energetska saradnja se širi. Rusija je strateški dobavljač nafte, prirodnog gasa, uključujući tečni prirodni gas (LNG), ugalj i električnu energiju za Kinu. Nuklearni energetski objekti se grade po planu", rekao je Putin.

On je dodao da će ukupan obim isporuka gasa do 2030. godine biti najmanje 98 milijardi kubnih metara, „plus 100 miliona tona tečnog prirodnog gasa".

Prema njegovim riječima, Rusija i Kina namjeravaju da stvore radno tijelo na projektu Sjevernog morskog puta. 

Putin je istakao da Rusija podržava upotrebu kineskog juana u trgovinskoj razmjeni između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike i da je Rusija spremna da podrži kineske kompanije u namjeri da zamijene strana preduzeća koja su napustila zemlju

On je na sastanku sa predsjednikom Kine rekao da je Rusija spremna da podrži kineske kompanije u zamjeni proizvodnih kapaciteta zapadnih preduzeća koja su napustila Rusiju.

Putin je naglasio da Moskva podržava upotrebu kineskog juana u trgovini Rusije sa zemljama Azije, Latinske Amerike i Afrike.

On je istakao da su se Rusija i Kina saglasile u vezi sa gotovo svim aspektima projekta izgradnje gasovoda "Snaga Sibira dva".

Putin je projekat gasovoda, koji će ići kroz Mongoliju, nazvao dobrim, objasnivši da se radi o "pouzdanim i stabilnim isporukama 50 milijardi metara kubnih gasa iz Rusije".

Takođe, dodao je ruski lider,  Moskva računa na rast izvoza ruske hrane na kinesko tržište i poboljšanje nivoa bezbjednosti hrane u obe zemlje.

Putin je rekao da je tokom razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom obavljena iskrena i sadržajna razmjena mišljenja o perspektivama razvoja rusko-kineskih odnosa i jačanja koordinacije na svjetskoj sceni. 

„Na upravo završenim razgovorima uskog formata obavljena je veoma sadržajna i iskrena razmjena mišljenja o perspektivama daljeg razvoja rusko-kineskih veza i jačanja koordinacije na svjetskoj sceni", rekao je Putin.

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da je spreman da zajedno sa ruskim predsjednikom iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Kine i ojača koordinaciju dve zemlje.

"Političko međusobno povjerenje između naših zemalja se produbljuje, zajednički interesi se množe, narodi se zbližavaju, saradnja se stabilno razvija u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i regionalnoj dimenziji", rekao je Si otvarajući pregovore u proširenom formatu.

Kineski predsjednik je podsjetio da su tokom neformalnog sastanka sa predsjednikom Ruske Federacije dan ranije, kao i tokom prepodnevnih razgovora sa premijerom Mihailom Mišustinom i razgovora u Kremlju u užem formatu, strane „razmijenile stavove o proširenju saradnje".

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je 20. marta u radnu posjetu Rusiji, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu. 

Si Đinping je, po dolasku u Rusiju u ponedeljak, rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri i da Kina je spremna da odlučno podrži Rusiju u zaštiti međunarodnog prava. 

Poseta šefa Kine na poziv predsjednika Ruske Federacije trajaće do 22. marta.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana