Pregovarači Hamasa i direktor CIA stigli u Kairo

Srna
Pregovarači Hamasa i direktor CIA stigli u Kairo

KAIRO - Pregovarači Hamasa stigli su u Kairo na razgovore o mogućem primirju u Gazi koje bi značilo povratak pojedinih talaca u Izrael, rekao je zvaničnik palestinske organizacije.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns već je u glavnom gradu Egipta radi indirektne diplomatije, rekli su egipatski izvori.

-Današnji rezultati će biti drugačiji. Postigli smo dogovor oko mnogih tačaka, a ostalo ih je još nekoliko -  rekao je egipatski izvor nadležan za bezbjednost.

Palestinski zvaničnik koji je upućen u posredničke napore oprezno je izrazio optimizam.

-Ovog puta stvari izgledaju bolje, ali da li će doći do sporazuma zavisiće od toga da li je Izrael ponudio ono što je potrebno da bi se to dogodilo - rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Pregovori su se ranije našli u zastoju zbog zahtjeva Hamasa da Izrael obustavi sedam mjeseci staru ofanzivu u Pojasu Gaze.

Izrael navodi da će nakon bilo kakvog primirja nastaviti operacije za razoružavanje i rasformiranje palestinske frakcije.

Berns je učestvovao u prethodnim krugovima pregovora o primirju, a Vašington je nagovijestio da bi ovog puta moglo biti napretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana