Pozvani ambasadori 10 zemalja

Srna
Foto: Skrinšot

ISTANBUL- Tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore 10 zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Francusku zbog, kako se navodi, neodgovornih saopštenja u kojima se poziva na hitno oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je ambasadorima poručeno da je odbačeno "neprihvatljivo" saopštenje čiji je cilj vršenje pritiska na tursko pravosuđe i politizacija sudskog procesa.

Diplomate su upozorene da djeluju unutar svojih odgovornosti kao što je predviđeno međunarodnim sporazumima.

U saopštenju koje su ranije objavile ambasade traži se pravedno i brzo rješenje Kavalinog slučaja četiri godine nakon što je uhapšen, uz ocijenu da se time "baca sjenka na poštovanje demokratije".

"Neprestana odgađanja procesa u slučaju Kavale, uključujući spajanje različitih slučajeva i stvaranje novih nakon prethodnog oslobađanja krivice, baca sjenku na poštovanje demokratije, vladavine prava i transparentnosti u turskom pravosudnom sistemu", navodi se u saopštenju ambasada.

U saopštenju se dodaje da se, na osnovu odluke Evropskog suda pravde, traži hitno oslobađanje Kavale.

Ostale zemlje potpisnice saopštenja su Kanada, Danska, Holandija, Norveška, Švedska, Finska i Novi Zeland.

Turski biznismen je u zatvoru od kraja 2017. godine bez presude, a organizacije za zaštitu ljudskih prava ističu da je to simbol obračuna režima predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sa disidentima.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio hitno oslobađanje Kavale krajem 2019. godine zbog nedostatka dovoljne sumnje da je počinio bilo kakav prekršaj.

On je prošle godine oslobođen optužbe povezane sa protestima iz 2013. godine, ali je ta odluka poništena ove godine i povezana je sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa neuspjelim vojnim udarom u Turskoj 2016 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana