Povratak "Vagnerovaca", ovaj put na Hersonski front

Srna
Povratak "Vagnerovaca", ovaj put na Hersonski front

BIJELjINA- Jurišni odredi "Vagnera" vraćaju se u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini radi učešća u ruskoj ofanzivi - prenose ruski portali.

Tvrdi se, nezvanično, da je povratak uslijedio na inicijativu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije generala armije Valerija Gerasimova, koji komanduje specijalnom operacijom.

Tvrdi se i da su "vagnerovci" već stigli na lijevu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti i da će ratovati kao dobrovoljačko krilo Rosgvardije /Ruske garde/, kojom komanduje general Viktor Zolotov.

Oni će imati isti status i prava koja imaju dobrovoljci u sastavu formacija Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski ratni izvještač sa ukrajinskih frontova Jurij Kotenok saopštio je da su odredi "vagnerovaca" raspoređeni po sektorima.

Andrej Pinčuk, vojni ekspert i prvi ministar državne bezbjednosti Donjecke Republike, objašnjava da je Rosgvardija za mnoge "vagnerovce" dobro rješenje.

"Biće ih dosta kod generala Zolotova, jer svi ne mogu, a i neće, opet u Afriku, dok je broj onih koji su instruktori u Bjelorusiji ograničen. U svakom slučaju, Vagner je Rusiji potreban za dalji tok specijalne operacije kao probojna ekstra-sila" - ističe Pinčuk.

Mediji postavljaju pitanje: Zašto su "vagnerovci" upućeni baš na hersonski front?

Bivši ruski vojni obavještajac Anatolij Matvijčuk dolazak "vagnerovaca" na hersonski front smatra - logičnim.

"Hersonski front je prilično opasan. Vagner sada dobija novu organizacionu strukturu. Moguće je da će u muzičari u početku štititi kritične dijelove fronta i mostove.

Neću da istrčavam naprijed, ali ubuduće će vjerovatno obavljati i aktivne ofanzivne funkcije. Specijalna operacija pati od nedostatka naše ofanzivnosti. Sa takvom strategijom biće teško ostvariti ciljeve operacije, pa su frontu zaista potrebni Vagnerovci - navod Matvijčuk.

On zaključuje da "Herson čeka oslobođenje, kao i Nikolajev i Odesa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana