Poplave u Grčkoj: Ulice pod vodom, Atina bez struje

GS
Foto: Skrinšot

Obilne padavine juče su pogodile Grčku, na snazi je crveni meteoalarm, a olujni vremenski sistem "Balos" za jedan dan je Atini donio dvomjesečnu količinu padavina, više od 140 litra po metru kvadratnom, gdej su ulice bile pod vodom, a struja je nestala u dijelovima grada.

Danas se očekuje da će "Balos" zahvatiti gotovo čitavu zemlju sa jakom kišom i olujama, i cijelu Atinu do popodneva.

Jedine će hitne javne službe ostati operativne danas, potrebne za upravljanje posljedicama oluje, uključujući i lokalne vlasti, najavio je ministar za civilnu zaštitu i klimatske promjene Hristos Stilijanides.

Poplave su odnijele i prvu žrtvu, a riječ je o pastiru (70), koji je nestao tokom jučerašnjeg nevremena u blizini sela na jugu ostrva Evije, pronađen je danas mrtav, saopštila je vatrogasna služba.

Ukupno 20 vatrogasaca sa sedam vozila, tim Posebne jedinice za katastrofe (EMAK) i helikopter učestvovali su danas u potrazi, prenosi Katimerini.

Prema saopštenju za javnost, muškarac je pronađen bez svijesti u koritu rijeke na južnom dijelu Evije, a navodi se da je on u četvrtak pozvao hitnu pomoć i rekao da se nalazi na pašnjaku u opštini Haristos okružen vodom iz nabujale rijeke.

Ministar je juče objavio i zabranu saobraćaja tokom noći (od 1 do 8 sati ujutru) na pojedinim saobraćajnicama uz obalu u Atini, koje su poplavljene ranije tokom dana.

Škole će danas biti zatvorene na Krfu, Samosu, Ikariji, Atiki, Halkidikiju i Eviji,a obdaništa neće raditi u Atikiju, Samos Ikariji, na Krfu i Halkidikiju.

Autoput Atina-Lamija, kao i avenije Alekandras i Kifišias u Atini, bile su zakrčene, a brojne kuće, škole i putevi su poplavljeni pa je hiljade vozača, kao i putnika u autobusima bilo satima zarobljeno.

Došlo je do nestanka struje u pojedinim područjima, uključujući gusto naseljene Kaliteju i Pangrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana