Poljski poljoprivrednici protestuju na granici sa Litvanijom

GS
Foto: Telegram

Ministri poljoprivrede dve zemlje objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju farmere da ne blokiraju prelaz Budzisko.

Poljski poljoprivrednici organizovali su danas skup na granici sa Litvanijom, u znak protesta protiv uvoza jeftinog ukrajinskog žita preko te baltičke zemlje.

Okupljeni nose transparente i poljske zastave, ali ne pokušavaju da blokiraju granični prelaz Budzisko, prenosi Rojters.

Oni tvrde da se deo ukrajinskog žita, koji se uvozi u Litvaniju, kasnije ponovo izvozi u druge zemlje kao "evropsko žito".

"Današnji protest se održava da bi se skrenula pažnja na ovaj nekontrolisani priliv žita na evropsko tržište - žita koje dolazi iz Ukrajine i Rusije", rekao je jedan od organizatora protesta Karol Pječinski.

Litvanski zvaničnici, sa druge strane, odbacuju te tvrdnje.

"Mislim da ljudi koji organizuju takve događaje greše i to nas vodi u eskalaciju i logističke probleme između evropskih zemalja. To je prilično tužno", rekao je šef litvanskog Nacionalnog centra za upravljanje krizama Vilmantas Vitkauskas.

Prema njegovim riječima, "ne bi imalo komercijalnog smisla uvoziti ukrajinsko žito u Litvaniju, a zatim ga ponovo izvoziti u druge zemlje".

Ministri poljoprivrede Poljske i Litvanije objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju poljoprivrednike da ne blokiraju prelaz Budzisko.

"Pozivamo poljske poljoprivrednike da dozvole vladinim institucijama obe zemlje da završe istrage o trgovinskim tokovima žitarica između Litvanije i Poljske", navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici širom Evrope već nedeljama protestuju protiv ograničenja koja su postavljena propisima Evropske unije, koja imaju za cilj da se izbore sa klimatskim promenama, kao i zbog rastućih troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije izvan EU, posebno Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana