Poljska: Više ne šaljemo oružje Ukrajini

GS
Foto: Ilustracija

VARŠAVA - Sukob Poljske i Ukrajine večeras je dodatno eskalirao.

Poljska više ne šalje oružje Ukrajini, rekao je poljski premijer u intervjuu za televiziju Polsat.

Ova objava uslijedila je u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane ukrajinskog žita od strane Varšave. Govoreći na privatnom TV kanalu, Mateus Moraviecki rekao je da Poljska pomaže u pobjedi nad „ruskim barbarom“, ali ne može pristati na bilo kakvu destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita.

„Naravno da ćemo zadržati tranzit ukrajinske robe“, rekao je. „Poljska zbog toga ne snosi nikakve troškove. Naprotiv, moglo bi se reći da mi od toga zarađujemo“, dodao je.

Rekao je da mu je žao što su ukrajinski oligarsi „progurali svoje žito na poljsko tržište“ bez obzira na učinke koji su imali na poljske poljoprivrednike, što je, kako je rekao, snizilo cijene i navelo vladu da uvede cjenovna jamstva i na kraju zabrani uvoz ukrajinskog žita.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Moraviecki je rekao da se Poljska sada „brani s najmodernijim oružjem“. „Poljska trenutno ne prebacuje oružje Ukrajini i aktivno naoružava samu sebe“, izjavio je Moraviecki i dodao: „Ukrajina se brani od brutalnog ruskog napada i ja razumijem tu situaciju, ali mi moramo braniti vlastitu državu“.

Poljska ranije pozvala ukrajinskog veleposlanika zbog komentara Zelenskog.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ranije danas ukrajinskog veleposlanika zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog na Generalnojskupštini Ujedinjenih nacija, saopštilo je ministarstvo, prenosi Indeks.hr.

Zelenski je u obraćanju rekao da Kijev „naporno radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žitarica“ ​​i da „politički teatar“ oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi, koja je prošle godine napala Ukrajinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana