Španija: Počelo suđenje zbog nesreće u kojoj je poginulo 80 putnika

Srna
Španija: Počelo suđenje zbog nesreće u kojoj je poginulo 80 putnika

MADRID - U Španiji je danas počelo suđenje mašinovođi i bivšem direktoru za bezbjednost u željezničkoj kompaniji “ADIF” zbog iskakanja vagona voza iz šina 2013. godine kada je poginulo 80 putnika.

Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine za obojicu optuženih.

Vagoni voza iskočili su iz šina i udarili u betonski zid nedaleko od grada Santijaga de Kompostele 24. jula 2013. godine.

Rezultati istrage pokazali su da se voz kretao brzinom od 179 kilometara na čas na dijelu pruge gdje je ograničenje 80 kilometara na čas. Istragom je, takođe, utvrđeno da je mašinovođa odgovorio na telefonski poziv konduktera nekoliko trenutaka prije nesreće.

Advokat mašinovođe Manuel Prijeto rekao je ranije da su nedostatak znakova i neadekvatne bezbjednosne regulative, a ne telefonski poziv, odgovorne za nesreću.

“ADIF” je nekoliko dana nakon nesreće potvrdio da je program automatskog kočenja postavljen na većem dijelu pruge od Madrida do Santijago de Kompostele ali da nije pokriven dio od pet kilometara južno od mjesta gdje se nesreća desila, čime se povećava odgovornost mašinovođe.

Suđenje će trajati nekoliko mjeseci i biće saslušano 669 svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana