Pobjeda “žutih prsluka”: Francuska vlada odustala od povećanja poreza na gorivo

Tanjug
Pobjeda “žutih prsluka”: Francuska vlada odustala od povećanja poreza na gorivo

Pariz - Francuska vlada odustaje od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendovano na šest mjeseci, saopštio je večeras francuski premijer Eduar Filip.

Filip je poslanicima u francuskom parlamentu rekao da se “od povećanja poreza sada odustaje” u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada “spremna za dijalog”, prenosi AP.

O budžetu se može ponovo pregovarati i može se prilagođavati tokom godine.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate rekao je danas američkoj agenciji da je francuski predsjednik Emanuel Makron odustao od povećanja poreza na gorivo uslijed strahova od novog nasilja, nakon višenedjeljnih protesta širom zemlje i najgorih nereda u Parizu poslije više decenija.

Makron je danas tražio od svih političkih stranaka i sindikata da apeluju na smirenost poslije nasilja prošlog vikenda, dok Jelisejska palata strahuje od “velikog nasilja” na narednim demonstracijama u Parizu, zakazanim za subotu, prenose francuski mediji.

Francuska Nacionalna skupština je večeras usvojila mjere koje je Filip objavio kao odgovor na krizu sa “žutim prslucima”, poslije petočasovne rasprave.

Predmet rasprave je bila premijerova deklaracija o “ekološkoj fiskalnosti i njenim posledicama po kupovnu moć” i, prije svega, odustajanje od povećanja poreza na gorivo u budžetu za 2019. i zamrzavanja cijena gasa i struje tokom ove zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana