SAD: Peta noć protesta, neredi, vatre, hapšenja i pljačke

Tanjug
SAD: Peta noć protesta, neredi, vatre, hapšenja i pljačke

VAŠINGTON - Desetine hiljada demonstranata izašli su, petu noć zaredom, u 140 američkih gradova na proteste zbog smrti Afroamerikanca Džodrža Flojda, tokom kojih su palili vatre i sukobljavali se sa policijom, dok je u Njujorku uhapšena ćerka gradonačelnika, a ispred Bijele kuće gorjela vatra.

Građani su se okupljali u 140 gradova od Bostona do San Franciska, a u pojedinim gradovima ponovo je bilo nemira, uprkos zatvaranju ulica i uvedenih policijskih časova. Prodavnice su pljačkane u Filadelfiji i Santa Moniki, u američkoj državi Kalifornija, a demonstranti u Filadelfiji gađali su policajce molotovljevim koktelima.

Vlasnici radnji i dobrovoljci uklanjali su krhotine sa gradskih ulica u Filadelfiji i Pitsburgu, gradovima u kojima je zbog protesta uveden noćni policijski čas.

Filadelfijska policija saopštila je da je u noći između subote i nedelje privedeno oko 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda. Tokom nereda, iz vatrenog oružja u tom gradu ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući dvanaestogodišnjeg dečaka, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

 Njih 43 uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krađu, dok je jedna osoba privedena zbog napada na policajca. U tom gradu je tokom protesta povređeno ukupno 13 policajaca, saopštila je policija.

 Demonstranti su zapalili vatre u blizini Bele kuće, dok je policija uzvratila velikom količinom suzavca.

Sat vremena pre početka policijskog sata u 23 sata, policija je morala da iz Lafajet parka rastera oko 1.000 demonstranata suzavcem i biber sprejem.

Demonstranti su na ulicama Vašingtona nagomilali plastične barikade i saobraćajne znake i zapalili veliku vatru u koju su pojedini ubacili američku zastavu sa obližnje zgrade.

Uzvikivali su: "Bez pravde, bez mira - ne želimo rasističku policiju".

Početak okupljanja je protekao mirno uz uzvikivanje slogana: "Životi crnaca su važni", a pripadnici policije i Tajne službe bili su raspoređeni pred demonstrantima.

Uz pojačano prisustvo bezbednosnih snaga službenicima Bele kuće ukazano da u nedelju ne dolaze u kompleks. Tokom protesta u Njujorku privedeno je 345 ljudi, povređeno je 33 policajaca, dok je 27 policijskih vozila oštećeno, a među uhapšenima je i ćerka gradonačelnika Bila de Blasija.

Gradonačelnik je izjavio da ne razmatra uvođenje policijskog časa, u gradu koji je još pod restriktivnim merama usled globalne pandemije korona virusa.

Njujorški policajci su napali novinara Vol strit džurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu. Kamion cisterna uletela je u masu koja je protestovala na autoputu u Mineapolisu.

Državna policija Minesote objavila je na Tviter nalogu da sve ukazuje da je vozač, koji je priveden, imao nameru da provocira građane koji su mirno protestovali.

Zvaničnici Minesote saopštili su da niko od demonstranata nije povređen, dok je vozač sa povredama koje nisu opasne po život, prebačen u lokalnu bolnicu. U Mineapolisu, gde su i počeli protesti koji su se, kasnije proširili širom SAD, zbog kršenja policijskog časa uhapšeno je 150 osoba.

 

Nekoliko stotina građana održalo je mirne proteste u gradu Bostonu, uzvikujući "Bez pravde nema mira", "Životi crnaca su važni" i "Tišina je nasilje", dok su prolazili pored Gradske uprave i Botaničke bašte. Prisustvo policije na gradskim ulicama je bilo smanjeno - i nije bilo nasilja poput onog koje je izbilo u nekoliko gradova SAD-a prethodnih dana.

"Ubijaju nas i dosta nam je toga", rekla je agenciji AP Mahira Luis, petnaestogodišnja devojčica koja je na proteste došla sa majkom.

 "Svaki put kada kažemo da su životi crnaca važni - oni nas ućutkuju", rekla je Luis, dodajući da očekuje da će se stvari promeniti.

 

 "Crnce više neće ubijati bez razloga", istakla je ona.

Dvojica policajaca u Atlanti dobila su otkaz, a trojica su premeštena na kancelarijsku dužnost u iščekivanju procene o mogućnoj prekomernoj upotrebi sile tokom protesta protiv rasizma održanim u tom gradu u subotu uveče.

Na snimcima objavljenim na internetu je prikazana grupa policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i gas maskama koji su opkolili vozilo u kojemm su bili muškarac i žena.

Na video snimku je zabeleženo da su policajci ženu izvukli iz vozila, dok su protiv muškarca upotrebili pušku za omamljivanje. Potom su ženi, koja je bila na zemlji, ruke vezali lisicama.

Cisterna je naletjela na demonstrante na međudržavnoj auto-putu u Mineapolisu, ali nito od učesnika nije povrijeđena, piše Rojters.

Vozač je potom izašao iz kamiona pa su ga demonstranti pretukli, rekao je Rojtersov svjedok.

Kako javlja CNN, Bogdan Većirko je vozač tankera i uhapšen je s optužbom za napad. Nije mu odobrena kaucija.

Većirko je završio u bolnici s manjim povredama nakon što su ga demonstranti izvukli iz kamiona.

Desetine hiljada demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog okolnosti pod kojima je u gradu Mineaopolisu u ponedeljak preminuo nenaoružani Afroamerikanac Džordž Flojd, nakon što mu je tokom privođenja policajac klečao na vratu. Većina demonstranata je tokom protesta nosila maske zbog pandemije koronavirusa.

Otpuštena dvojica policajaca u Atlanti

ATLANTA - Dvojica policajaca u Atlanti dobila su otkaz, a trojica su premeštena na kancelarijsku dužnost, u iščekivanju procene o mogućnoj prekomernoj upotrebi sile tokom protesta protiv rasizma održanim u tom gradu u subotu uveče, izjavila je gradonačelnica Atlante Kejša Lens Botoms.

Odluka je doneta pošto su gradonačelnica Lens Botoms i direktorka policije Erika Šilds pogledale snimke sa mesta događaja. Šilds je snimke, koji su bili dostupni na internetu, ocenila kao šokantne, dok je Botoms istakla da je prekomerna upotreba sile neprihvatljiva, prenosi AP.

Na snimcima je prikazana grupa policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i gas maskama koji su opkolili vozilo u kojem su bili muškarac i žena.

Na video snimku je zabeleženo da su policajci ženu izvukli iz vozila, dok su protiv muškarca upotrebili pušku za omamljivanje.

Potom su ženi, koja je bila na zemlji, ruke vezali lisicama.

Lokalni novinari koji su snimili incident tvrde da su policajci pre toga razbili staklo na kolima. Jedan od novinara rekao je da su policajci izbušili i gume na vozilu. Šilds se izvinila zbog incidenta i dodala da je ponašanje policajaca bilo neprihvatljivo.

Državni tužilac Minesote predvodi slučaj Džordža Flojda

MINEAPOLIS - Državni tužilac Minesote Kit Elison najavio je danas da će predvoditi optužbu u slučaju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac tokom privođena klečao na vratu.

"Sa velikom poniznošću i velikom ozbiljnošću prihvatam odgovornost moje kancelarije u ovom kritičnom slučaju smrti Džordža Flojda. Uložićemo sve resurse da dođemo do pravde u ovom slučaju", napisao je Elison na Tviteru.

Elison će raditi sa okružnim tužiocem okruga Henepin Majkom Frimenom koji je u petak najavio da će podići optužnicu za ubisvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena protiv otpuštenog policajca Dereka Čovina, koji je prikazan na video snimku kako kleči na vratu Džordža Flojda na ulici u Mineapolisu, prenosi Rojters.

Trojica policajaca koji su uključeni u incident još nisu optužena.

Flojdova porodica prethodno je tražila da Elison preuzme slučaj od Frimena, koji kao okružni tužilac inače blisko sarađuje sa policijom u Mineapolisu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana