Pens da odabere partnerstvo sa Ankarom ili sa teroristima

Srna
Pens da odabere partnerstvo sa Ankarom ili sa teroristima

Ankara - Potpredsjednik SAD Majkl Pens mora da izabere da li će biti vjeran partner iz NATO-a ili će sarađivati sa teroristima, izjavio je potpredsjednik Turske Fuat Oktaj.

Komentari Oktaja uslijedili su nakon što je Pens postavio ultimatum Ankari da izabere američke avione “F-35” umjesto ruskih sistema protivvazdušne odbrane “S-400”. “SAD moraju da izaberu da li žele da ostanu saveznik Turske ili da rizikuju naše prijateljstvo saradnjom sa teroristima, kojom podrivaju odbranu saveznika od neprijatelja”, napisao je na Oktaj na “Tviteru”.

Pens je juče zatražio da Ankara odabere da li će ostati “ključni partner u NATO-u” ili da ugrozi svoje članstvo u Alijansi “nemarnim odlukama” kao što je kupovina ruskih sistema “S-400”.

Turska je još jednom podsjetila SAD da je kupovina ruskih sistema “završen posao”, javila je “Raša tudej”.

Ankara već dugo tvrdi da Turska, kao suverena država, ima pravo da bira svoje trgovinske partnere i snabdjevače oružjem, uz napomenu da je kupovina ruskih sistema ključna za državnu odbranu.

Turska duže vrijeme izražava zabrinutost zbog saradnje Vašingtona sa kurdskim snagama, jer Ankara kurdske vojne jedinice u Siriji i Iraku smatra proširenim dijelom Radničke partije Kurdistana /PKK/.

Vlasti u Turskoj smatraju Radničku partiju Kurdistana terorističkom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana