Pelosi ponovo na čelu Kongresa

Agencije
Pelosi ponovo na čelu Kongresa

Vašington - Nensi Pelosi izabrana je za predsjedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, u kome su demokrate preuzele kontrolu poslije novembarskih izbora.

Zasjedanje novog, 116. sastava Kongresa označilo je povratak podijeljene vlasti u Vašingtonu. Nakon što su republikanci dvije godine kontrolisali Bijelu kuću i oba doma Kongresa, demokrate kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu. To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspjeh osvojivši 235 mjesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mjesta u Senatu i sada imaju većinu od 53:47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi (78) izabrana je za novu predsjedavajuću Predstavničkog doma, što je treći najmoćniji položaj u Vašingtonu. To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju pošto je njena partija izgubila i kasnije osvojila većinu.

- Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da poštujemo jedni druge i da poštujemo istinu - rekla je Nensi Pelosi pošto je izabrana za novu predsjedavajuću.

Nova predsjedavajuća Predstavničkog doma istakla je da su Amerikanci na kongresnim izborima u novembru 2018. odabrali “sistem kontrole i ravnoteže i zaštitu demokratije” i najavila agendu 116. saziva Kongresa.

- Zajedno ćemo ostvariti američki san za svaku porodicu, napredak za sve zajednice, moramo biti pioniri budućnosti. Moramo raditi na javnom obrazovanju, dobro plaćenim poslovima i sigurnim penzijama. Radićemo na tome da se smanje drastične razlike u platama. Moramo da okončamo nepravdu i budemo šampioni srednje klase jer je srednja klasa osnovica demokratije  - poručila je Pelosi.

Novi Kongres će se odmah suočiti sa izazovom rješavanja djelimičnog zatvaranja vlade, koje je u toku. Za sada, malo je naznaka da će se demokratski lideru u Domu i republikanski lideri u Senatu složiti o planu trošenja novca.

Pored toga, demokrate u Domu se pripremaju da iskoriste svoj novi status kroz kontrolu komiteta kako bi započele istrage o akcijama administracije Donalda Trampa, uključujući i njegove poreze na prihode, njegovu odluku da otpusti sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i novu istragu o vezama između Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je Nensi Pelosi na izboru za predsjedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, pošto se neočekivano pojavio na pres-brifingu u Bijeloj kući.

- To je veoma, veoma veliko dostignuće i nadam se da ćemo raditi zajedno i uraditi puno stvari - rekao je Tramp.

On je naveo da su infrastruktura, kao i još mnogo toga, teme na kojima bi dvije strane mogle da rade.

Nema para za zid

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD usvojile su plan o nastavku rada vlade bez izdvajanja finansijskih sredstava za zid koji je američki predsjednik Donald Tramp obećao da će izgraditi na granici sa Meksikom. Paketom koji su demokrate usvojile obuhvaćen je prijedlog zakona o privremenom finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbjednost na sadašnjem nivou do 8. februara, dok se nastavljaju dvostranački razgovori. Paket je usvojen sa 239 glasova prema 192.

Demokrate su usvojile, sa 241 glasom prema 190, i odvojenu mjeru o finansiranju ministarstava poljoprivrede, unutrašnjih poslova i drugih, do 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana