Pali pljačkaši zlatara u Evropi

Agencije
Pali pljačkaši zlatara u Evropi

Beograd - Četiri pripadnika organizovane kriminalne grupe, koja je pljačkala zlatare u zemljama Evropske unije, uhapšeni su juče u zajedničkoj akciji srpske, njemačke i švajcarske policije.

Uhapšeni su Ivan Štek, zvani Ćaćala (28) iz Užica, Ivan Vasilev, zvani Icko (32) iz Beograda, Stefan Cvetković, zvani Cajs, (28) iz Leskovca i Marko Marković (30) iz Beograda.

Oni su u pljačkama zlatara u Njemačkoj i Švajcarskoj, uz prijetnju vatrenim oružjem, uzimali veće količine skupocjenih ručnih satova i zlatnog nakita i tako pribavili više stotina hiljada evra. Novac, koji su međusobno dijelili u zavisnosti od uloge u organizovanoj kriminalnoj grupi, trošili su za kupovinu nekretnina, skupocjenih automobila i za lični provod.

U saopštenju policije se dodaje da je u međunarodnoj policijskoj akciji MUP-a Srbije sa policijom Njemačke, tokom 2013. godine, u više navrata, prilikom izvršenja razbojništva u zlatarama u toj zemlji, lišeno slobode jedanaest članova iste organizovane kriminalne grupe.

U zajedničkoj akciji policijskih službenika Srbije i Švajcarske ranije su slobode lišena tri člana iste organizovane kriminalne grupe. Riječ je o Marku Resimiću (28) iz Užica, Savi Nikčeviću (36) iz Beograda i Aleksandru Gavriloviću (31) iz Valjeva.

Članovi te organizovane kriminalne grupe su u periodu od 2013. godine do dana kada su lišeni slobode izvršili više krivičnih djela razbojništva u zlatarama u Njemačkoj i Švajcarskoj.

Oni su to činili tako što su, po ulasku u zlatare, upotrebom sile i uz prijetnju vatrenim oružjem i drugim predmetima pogodnim za napad, iz vitrina koje su prethodno razbijali sjekirama i čekićima, oduzimali veće količine skupocjenih ručnih satova i zlatnog nakita.

MUP je napomenuo da je uspjehu ove višemjesečne akcije doprinijela odlična međunarodna policijska saradnja policijskih službenika UKP MUP-a Srbije sa policijskim službenicima Njemačke i Švajcarske, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, sa državnim tužilaštvom u Vizbadenu i tužilaštvom Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana