Ostin: Nema neposredne prijetnje od invazije na Tajvan

Tanjug
Ostin: Nema neposredne prijetnje od invazije na Tajvan

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da ne vidi neposrednu prijetnju od invazije Kine na Tajvan, ali smatra da svojim vojnim aktivnostima Peking pokušava da uspostavi "novu normalnost" oko ostrva.

"Ne vidim da će doći do skore invazije. Ono što vidimo je da se Kina kreće ka tome da formira ono što bismo nazvali novom normalnošću", rekao je Ostin za Si-En-En.

U tom kontekstu ukazao je na pojačanu aktivnost Pekinga, poput brojnih prelazaka kineskih aviona središnje linije Tajvanskog moreuza.

"Taj broj se vremenom povećao", naveo je Ostin.

Ostin je rekao da će SAD nastaviti da sarađuju sa saveznicima i partnerima kako bi osigurali da se održi "slobodan i otvoren Indo-Pacifik", prenosi Rojters.

On je dodao da je razgovao i telefonom i lično sa kineskim ministrom odbrane Veijem Fengeom i istakao da su se saglasili da je važna otvorena komunikacija, prenosi Rojters.

Nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu ove godine, Kina je pokrenula vojne vježbe u blizini Tajvana.

Manevri i dalje traju, ali u mnogo manjem obimu.

SAD i saveznici odgovorili su na vježbe tako što su nastavili da plove regionom.

Brod američke mornarice i kanadska fregata sproveli su rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana