Britanska vlada zapada u krizu, dva ministra dala ostavku

Tanjug
Britanska vlada zapada u krizu, dva ministra dala ostavku

LONDON- Britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak podnijeli su danas ostavke na funkcije u britanskoj vladi zbog, kako su obrazložili, nagomilanih izazova i gubitka povjerenja u premijera.

"Razgovarao sam sa premijerom kako bih mu prenio odluku o ostavci. Bila je velika privilegija da budem na ovoj poziciji, ali mi je žao što ne mogu da nastavim mirne savjesti", naveo je ministar zdravstva Sadžid Džavid na Tviteru, prenosi Rojters.

Džavid je rekao da su mnogi poslanici i javnost izgubili povjerenje u Džonsonovu sposobnost da vlada u nacionalnom interesu.

"Sa žaljenjem moram da kažem da mi je jasno da se ova situacija neće promijeniti pod vašim vođstvom i zbog toga ste izgubili moje povjerenje", naveo je Džavid u pismu Džonsonu.

Ministar finansija Riši Sunak je rekao da je nevoljno došao do zaključka da "ne može ovako više da se nastavi".

"Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno. Shvatam da je ovo možda moj posljednji ministarski posao, ali vjerujem da se za određene standarde vrijedi boriti i zato podnosim ostavku", istakao je ministar finansija na Tviteru.

U pismu premijeru Džonsonu, Sunak je ukazao na "ogromne izazove" sa kojima se Britanija suočava, dodajući da je narod "spreman da čuje istinu".

"U pripremama za naš zajednički govor o britanskoj ekonomiji sljedeće nedelje, postalo mi je jasno da su naši pristupi fundamentalno različiti", naglasio je Sunak.

Dvojica ministara u vladi premijera Boris Džonsona po svemu sudeći su koordinisano podnijeli ostavke jer su obijica u svojim pismima ciljali na premijerovu nesposobnost da vodi administraciju koja se pridržava propisanih standarda.

Ostavke su uslijedile nakon što se Džonson izvinio za, kako je rekao, grešku jer nije shvatio da bivši ministar zadužen za socijalna pitanja nije podoban za posao u vladi kada su protiv njega podnijete tužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Ministri Džavid i Sunak ranije su javno podržavali Džonsona tokom višemjesečnog skandala zbog optužbi za zabave u premijerovom kabinetu i u rezidenciji u Dauning stritu kojima su kršena stroga pravila uvedena tokom pamdemije kovida-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana