Ostavka u vrhu NASE

Srna
Ostavka u vrhu NASE

Kejp Kanaveral - Pomoćnik upravnika Nase Mark Sirangelo, koji je vodio strategiju za povratak astronauta na Mjesec do 2024. godine, podnio je ostavku samo šest sedmica poslije imenovanja, saopštila je američka agencija.

Administrator Nase Džim Bridenstin saopštio je da je Sirangelo podnio ostavku jer je Nasa odustala od plana koji je hladno primljen na Kapitol hilu.

Dva pojedinca upućena u svemirski program i ovu situaciju rekla su da je Sirangelo imao pratnju prilikom izlaska iz sjedišta Nase u Vašingtonu, nakon što je podnio ostavku.

Njegov odlazak uslijedio je nakon što su poslanici odbili Nasin prijedlog da se osnuje odvojeni direktorat unutar agencije koji bi nadgledao buduće lunarne misije i na kraju razvio ljudsko istraživanje Marsa.

“Prijedlog u ovom trenutku nije prihvaćen, pa ćemo krenuti dalje po sadašnjoj organizacionoj strukturi. Pošto se Nasa više ne zalaže za direktorat nove misije, Mark je odlučio da krene za drugim prilikama”, saopštio je Bridenstin.

Adminstracija predsjednika Donalda Trampa prošle sedmice je zatražila od Kongresa da poveća Nasina ulaganja sljedeće godine za 1,6 milijardi dolara radi ubrazavanja realizacije cilja vraćanja Amerikanca na Mjesec do 2024. godine, više od pola vijeka poslije američkog lunarnog programa “Apolo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana