Odbio da se preda: U toku potraga za jednim od vodećih članova "Zlatne zore"

Srna
Odbio da se preda: U toku potraga za jednim od vodećih članova "Zlatne zore"

ATINA- Grčke vlasti tragaju za jednim od vodećih članova i bivšim poslanikom neonacističke "Zlatne zore" Hristosom Papasom nakon što je on odbio da se preda poslije odluke suda kojom je osuđen na zatvorsku kaznu.

Papas je zvanično proglašen bjeguncem nakon odluke suda da 39 osoba, uključujući 13 bivših poslanika "Zlatne zore", budu sprovedene u zatvor pošto su proglašeni krivim po optužbi da su vodili pokret kao kriminalnu organizaciju.

Svi osim dvojice od 39 osuđenih su u zatvoru.

Papasov advokat Periklis Stavrijanikis rekao je da se njegov klijent neće predati jer smatra da će njegova presuda biti poništena žalbom, što znači da bi služio zatvorsku kaznu koja bi mogla biti izmjenjena.

Žalbeni proces u grčkom pravosudnom sistemu može da traje nekoliko godina.

Pored Papasa u zatvoru nije ni bivši poslanik Zlatne zore Janis Lagos koji je trenutno član Evropskog parlamenta i živi u Briselu. On je pod zaštitom poslaničkog imuniteta.

Lagos se jedini od bivših poslanika nije žalio i nije tražio uslovnu kaznu.

Očekuje se da će preostalih 37 osuđenih koji su u pritvoru biti prebačeni u zatvore širom Grčke.

Lideri "Zlatne zore", nekada treće stranke u Grčkoj po popularnosti, osuđeni su na zatvorske kazne zbog rukovođenja kriminalnom grupom povezanom sa zločinima iz mržnje.

Šest njenih bivših poslanika, uključujući osnivača Nikosa Mihalolijakosa, dobili su kazne od 13 godina zatvora ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana