Objavljena lista najbogatijih i najsiromašnijih zemalja u EU

Agencije
Objavljena lista najbogatijih i najsiromašnijih zemalja u EU

Luksemburg i Irska su i 2023. godine bili na čelu EU po bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika, izraženom standardom kupovne moći, dok je Bugarska na začelju, a nešto bolji su Grčka i Letonija, pokazale su nove procjene Evrostata.

Kancelarija EU zadužena za statistiku istakla je u preliminarnim procenama da je BDP Luksemburga po stanovniku, izražen standardom kupovne moći, bio za oko 140 odsto veći od prosjeka EU prošle godine.

Irska imala nivo od 112 odsto iznad prosjeka EU, što je daleko ispred Holandije (30 odsto), Danske (28) i Austrije (23).

Nasuprot tome, Bugarska ima najniži BDP po glavi stanovnika u EU, koji je za 36 odsto ispod prosjeka EU. Nešto bolje stoje Grčka, koja zaostaje 33 odsto, i Letonija, čiji je BDP 29 odsto manji od proseka EU.

Evrostat objašnjava nepromjenjenu poziciju Luksemburga na vrhu liste zemalja EU velikim učešćem inostrane radne snage, koja učestvuje u kreiranju bruto domaćeg proizvoda, ali ti radnici nisu uključeni u rezidentnu populaciju, koja se koristi za izračunavanje BDP-a po glavi stanovnika.

Dodaje se da se njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju u nacionalnim obračunima njihovih matičnih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana