Nuklearni fudbal uvijek uz Trampa

Agencije
Nuklearni fudbal uvijek uz Trampa

Vašington - Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp, počev od 20. januara, biće praćen i vojnim pomoćnicima koji sa sobom nose "nuklearni fudbal", odnosno torbu koja je neophodna za aktiviranje nuklearnog napada.

Bilo da se nalazi u Bijeloj kući ili na prekookeanskom putovanju, neće biti daleko od pomoćnika i njegove torbe.

Tramp, kao i svi njegovi prethodnici, mogao bi da ima manje od 15 minuta u slučaju opasnosti da ga upute vojni zvaničnici i donese odluku o nuklearnom napadu.

- Tramp će morati da se prilagodi mogućnosti da može voditi nuklearni rat. Može da iskoristi jedno oružje ili hiljade njih, i niko ne može da ga zaustavi - naveo je Džozef Sirinšon iz antinuklearne organizacije Plaušer Fond.

Protivno popularnoj mitologiji, torba koju mnogi nazivaju "nuklearnim fudbalom" ne sadrži nikakvo dugme, ali posjeduje opremu i dokumenta koje bi Tramp mogao da iskoristi u slučaju da donese odluku o napadu.

"Predsednička hitna torba", kako su je prije nazivali, sadrži četiri stvari, prenosi Si-En-En.

U njoj su crna knjiga u kojoj su pobrojane opcije za napad, kartica sa kodovima kojom predsjednik potvrđuje svoj identitet, lista bunkera u koje bi predsjednik mogao da bude smješten i uputstvo sa sistemom komuniciranja u slučaju napada.

U januaru naredne godine, torba će pripasti Trampu.

- Kako možete da mu vjerujete sa nuklearnim kodovima. Jednostavno ne možete - rekao je odlazeći predsjednik Barak Obama ranije na mitingu u Sjevernoj Karolini.

Bivši oficir za lansiranje nuklearnih raketa Brus Bler koji je podržavao demokratski kandidatkinju Hilari Klinton rekao je da je veoma zabrinut zbog Trampove istrajnosti.

- Dokazivao se iznova i iznova da je žustrog temperamenta, sklon da napada. Ako dođe do nuklearne krize Trampova nasilna ličnost dovodi do manje vjerovatnoće da će donijeti pravu odluku - rekao je on.

Predsjednikova naređenja mogu biti zaustavljena jedino pobunom, smatra Kingston Rif iz Asocijacije za kontrolu oružja.

Trampov tranzicioni tim nije se oglašavao povodom Trampove buduće nuklearne politike, ali njegova retorika u toku kampanje podgrijala je strah o nacionalnoj bezbjednosti.

- Neko iz Islamske države nas napadne i vi ne biste odgovorili nuklearnim napadom? - upitao je Tramp u martu u emisiji Krisa Metjusa na televiziji MSNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana