Nova uredba o sudskim postupcima

GS
Foto: Arhiva

BRISEL- Evropski savjet usaglasio je pregovaračku poziciju o novoj uredbi kako bi se izbjegli paralelni sudski postupci i olakšao njihov transfer između članica EU.

"Savjet je danas usaglasio svoju pregovaračku poziciju /opšti pristup/ o predloženom zakonu EU koji se odnosi na prenos postupaka u krivičnim pitanjima. Prijedlog ima za cilj da spriječi nepotrebne paralelne postupke i da doprinese efikasnom i pravilnom sprovođenju krivičnog pravosuđa u državama članicama", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je predložena uredba rezultat porasta prekograničnog kriminala i posljedičnih situacija u kojima više država članica ima nadležnost da procesuira isto krivično djelo, posebno kada su u pitanju zločini koje su počinile organizovane kriminalne grupe.

Postupak se može prenositi iz jedne zemlje u drugu na osnovu zajedničkih kriterijuma kao što su teritorija na kojoj je zločin počinjen, nacionalnost optuženog ili osumnjičenog, fizičko prebivalište optuženog ili osumnjičenog i lokacija većine dokaza.

Država će imati 60 dana da prihvati ili odbije prenos postupka, uz mogućnost produženja od 30 dana, dok će osumnjičeni, optuženi i oštećeni imati 20 dana da ostvare pravo na "efikasan pravni lijek protiv odluke" o transferu.

Prije nego što se izradi zajednički pravni tekst, Savjet će morati da pregovara o svom stavu sa Evropskim parlamentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana