Nova optužnica protiv Trampa, sadrži 37 tačaka

Tanjug
Foto: Gardijan

VAŠINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Tramp suočava se sa 37 tačaka optužnice, uključujući optužbe za neovlašteno zadržavanje povjerljivih dokumenata i zavjeru radi ometanja pravde nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine, navodi se u dokumentima federalnog suda koji su objavljeni danas.

Ministarstvo pravde SAD je otpečatilo optužnicu u danu kada su dvojica Trampovih advokata dala ostavke, a bivši pomoćnik takođe suočen sa optužbama.  On bi trebalo da se prvi put pojavi pred sudom u Majamiju u utorak, dan prije svog 77. rođendana, prenosi Rojters.

Optužnica protiv bivšeg predsjednika SAD po federalnim optužbama je bez presedana u američkoj istoriji i do nje je došlo kada je Tramp, prema relevantnim anketama, glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju sljedeće godine.

Istražitelji su zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi prije skoro godinu dana, nakon čega je oko stotinu označeno kao povjerljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o povjerljivosti vraćeni vladi.

Si-En-En je prenio da je Tramp nakon odlaska sa predsjedničke funkcije rekao da je zadržao vojnu informaciju sa koje nije skinuta oznaka tajnosti, što je izjava koja je zabilježena na audio snimku, a što bi mogao biti ključan dokaz na suđenju.

Okružna sudija Ajlin Kenon trebalo je da nadgleda ovaj slučaj, ali, kako Rojters prenosi pozivajući se na anoniman izvor, ona bi mogla biti i predsjedavajuća na suđenju.

Si-En-En takođe prenosi da je Tramp drugima u dva navrata pokazivao povjerljiva dokumenta, i to na sastanku 2021. i Nju Džersiju kada je Tramp ''pokazao i opisao ’plan napada’, za koji je rekao da ga je pripremilo Ministarstvo odbrane'' 

U optužnici se navodi da je Tramp tom prililkom rekao: ''Kao predsjednik mogao sam da skinem oznaku tajnosti. Sada, znate, ne mogu, ali riječ je o velikoj tajni''.

Dokumenta je pokazao predstavniku političkog komiteta u avgustu ili septembru 2021, a riječ je bila o povjerljivoj mapi u vezi sa određenom vojnom akcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana