Na sinagogi osvanuli kukasti krstovi

Srna
Na sinagogi osvanuli kukasti krstovi

MONTREAL - Sinagoga stara više od 100 godina u kanadskom gradu Montrealu našla se na udaru antisemita a na njenoj fasadi iscrtani su kukasti krstovi, saopštio je Centar za Izrael i jevrejska pitanja.

- Užasnuti smo saznanjem da je sinagoga, stara 102 godine, unakažena antisemitskim grafitima. Prijavili smo incident policiji i nastavićemo da radimo sa njima kako bismo osigurali bezbednost jevrejske zajednice - navodi se u saopštenju.

Kanadski ministar spoljnih poslova Melani Džoli osudila je danas antisemitski napad na sinagogu, koji je opisala kao “šokantan i duboko zabrinjavajući”.

Džoli je preko “Tvitera” rekla da kanadska vlada nikada nigdje neće tolerisati antisemitizam, napominjući da je važno da se vjerske zajednice osjećaju bezbjedno da praktikuju svoju vjeru. Ministarka je, takođe, izrazila solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Kanadi.

I gradonačelnik Montreala Valeri Plante osudila je napad, rekavši da je skrnavljenje sinagoge neprihvatljivo i da antisemitizmu nije mjesto u kanadskom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana